Jestliže si zařizujete novou kuchyň, jistě si lámete hlavu nejen nad tím, jak by měla vypadat samotná kuchyňská linka, ale také, jaké spotřebiče si do nové kuchyně pořídit. Na trhu se nabízí spousty spotřebičů, od ledniček, trub, mikrovlnek, sporáků apod. a je opravdu těžké si vybrat. Dilema možná řešíte v tom, zda si pořídit spotřebiče vestavné, či volně stojící. Obě variatny mají jistě své pro i proti, ale pokud si chcete zařídit kuchyňskou linku opravdu v moderním stylu, měli byste se přiklonit k vestavným spotřebičům.

Vestavné spotřebiče totiž jakoby lépe zapadnout do celé koncepce kuchyně a lze je šikovně a pěkně ukrýt. Odborníci nyní vestavné spotřebiče doporučují více než spotřebiče volně stojící, i když jsou o něco dražší.

Vestavné ledničky

Vestavné ledničky jsou konstruovány tak, aby se po otevření dvířek otevřela současně i lednice. Můžete si vybrat buď lednici s chladničkou zvlášť nebo se otevře lednice s mrazákem současně. Důležité je vybrat takovou lednici, do které se vejdou vaše potravinové zásoby. Vybírejte tedy dle vnitřního objemu. Nevýhodou může být, že vestavné ledničky mají obvykle menší objem než ledničky volně stojící. Ideální je objem 60 l na osobu.

Vestavný sporák a trouba

Trendem posledním dob je varná deska, která se ovládá pouze prsty. Lze si pořídit varnou desku jak na plyn, tak na elektřinu. Vyrabějí se varné desky plynové s povrchem nerez a tvrzeným sklem, standardní sklokeramické desky nebo indukční. Tyto varné desky je možné kombinovat s vestavnou troubou, kterou lze ovládat zvlášť nebo nebo v kombinaci s varnou deskou. Po umístění varné desky nevznikají žádné spáry, tudíž se nemusíte obávat nečistot a drobků, jak tomu může být u volně stojícího sporáku. Ideální je umístění trouby pod varnou desku.

Vestavná myčka

Jistě každá žena uvítá ve své kuchyni myčku. Při výběru myčky je třeba počítat s prostorem, který na myčku máte, s počtem členů v domácnosti, se spotřebou vody apod. To jsou rozhodující faktory při koupi. Vestavná myčka je zabudována do skříňky tak, že ji nelze vůbec vidět, jen v případě otevření dvířek.

Samozřejmě existují další spotřebiče jako je mikrovlnná trouba a digestoř, které jsou nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Vestavnou mikrolnnou troubu lze umístit kamkoliv do skříňky dle vašich požadavků. Vybírat je vhodné dle toho, co budete od mikrovlnné trouby očekávat. Zda běžné ohřívání pokrmů či grilování apod. Digestoř může být také vestavný ve skříňce nebo komínového typu. Záleží na vašem vkusu.