Ložnice patří mezi nejsoukromější místa v bytě, kde trávíme třetinu svého života. V ložnici bychom se měli cítit bezpečně a uvolněně. Dobře řešená ložnice je pro zdravý spánek a odpočinek nepostradatelná. Základem každé ložnice je bezpochyby kvalitní postel, rošt a matrace. Při jejich výběru byste měli být obzvláště pozorní a zakoupit opravdu jen kvalitní výrobky. Spánkem na posteli strávíte mnoho času a je důležité, aby se vám spalo dobře, abyste si neničili zdraví na nekvalitních matracích. Co tedy do naší ložnice pořídit?

Jakou vybrat postel?

Na trhu s nábytkem existuje spoustu výrobců, kteří nabízejí postele z různých materiálů. Nejpřírodněji jednoznačně působí dřevěná postel, kterou lze nejlépe sladit i s ostatními kousky nábytku a doplňky. Dřevěnou postel s největší pravděpodobností najdeme i ve většině českých domácností. U dřevěné postele nemůžete sáhnou vedle, pokud je vyrobená z pořádného dřeva, nejlépe s masivu. V oblibě jsou ještě postele s lamina nebo kovu. Čalouněné postele doporučované nejsou a to z důvodu hygieny. Postel by měla být hlavně pevná. Pro mnohé je jistě důležitý i design. Vybírejte dle Vašeho vkusu a kvality.

Důležitý prvek- rošt

Rošt patří pod matraci a zajistí její dýchání a odvětrání. Ideální je pořídit si rošt lamelový. Lamelový rošt totiž mírně pruží a přizpůsobí se ve spojení s matrací našemu tělu. Rošty lze zakoupit i polohovací. Ten se mnohdy hodí při čtení nebo pro osoby, které jsou nemocné nebo jsou na delší dobu odkázané ležet v posteli. U luxusnějších roštů lze nastavit i tuhost v bederní části.

Základem je dobrá matrace

Při výběru matrace je třeba věnovat zvláště velkou pozornost. Lze vybrat z mnoha matrací, ale která je ta pravá? Existují obecná pravidla. Měli byste si pořídit matraci, která odpovídá vaší váhové kategorii. Matrace by měla být prodyšná. Dobré je, když lze z matrace sejmout povrch a je možné jej vyčistit a vyprat. Moderními materiály jsou úplety z mikrovlákna, které mají vynikající vlastnosti, odvádí vlhkost a transportují ji pryč od těla. Vyrábí se také matrace po alergiky a astmatiky. Nejlepší je vždy se poradit v prodejně s kvalifikovaným odborníkem.