Káva patří bezpochyby mezi každodenní nápoje pro mnoho lidí. Většina si den bez šálku své oblíbené kávy neumí ani představit. Káva obsahuje kromě kofeinu, který stimuluje nervový systém, také mnoho dalších stopových prvků jako draslík, vápník, hořčík, mangan a další. A víte, odkud se káva vzala, jak se upravuje, jaké jsou druhy apod? Možná vás zaujme tento článek a dozvíte se něco nového.

Něco z historie

Káva se začala pěstovat kolem v roce 575 v Jeremenu. V 15.stol. bylo už pěstování kávy velmi rozsáhlé a vytvořilo se centrum pro obchod s kávou v arabském přístavě Mocha (Mokka). I přes snahu Arabů udržet si v pěstitelství monopol, se káva začala rozšiřovat do celého světa. Postupně se začala pěstovat na Srí Lance, Jávě, na ostrově Sumatra a v oblastech Jižní a Střední Ameriky.Vznikly také plantáže v Guayaně, Kubě, na Jamajce. Koncem 19. století se začalo s pěstováním kávy i v její domovině na africkém kontinentu a do díky britským osadníkům. V Evropě na přelomu 18. a 19. století se v mnoha městech rozvinula živá kultura kaváren, ve kterých vznikala světově známá díla slavných autorů.

Druhy kávy

Mezi laiky jsou nejznámější 2 druhy kávy – arabica a robusta. Kávovníků, rostlin rodu Coffea, existuje více než 6000 druhů. Na plantážích se však pěstují pouze dva zmíněné druhy. Co odlišuje kávu arabica a robusta? Arabica je známá pro svou vůni a jemnou chuť, robustu lze charakterizovat jako silnou kávu. Její chuť je drsná, aroma slabší a obsahuje až 3 krát více kofeinu než arabica. Většinou dochází ke smísení obou těchto druhů. Výsledná káva je jednak aromatická a jednak vydatná.

Mletí a příprava kávy

Káva se nejprve musí pomlít. Mletí určuje způsob přípravy kávy. Obecně platí tato pravidla:

  1. Hrubé mletí je určeno pro přípravu kávy v překapávači anebo filtrované kávy. Jedná se o koka kávu.
  2. Střední mletí má široké použití do kávovarů a překapávačů s jemnými sítky.
  3. Jemné mletí slouží pro přípravu espresa a na tureckou kávu.

Čerstvě umletou kávu se doporučuje rychle konzumovat, protože vůni si káva uchová jen pár dní.Můžete si připravit kávu překapávanou, tureckou či filtrovanou. Kávu lze připravit také v konvici, kdy hrubé umletou kávu zalijete vroucí vodou, necháte vyluhovat a poté slijete přes sítko.

Dobrou chuť při vychutnávání šálku s vaší oblíbenou kávou!