I když bydlíte v bytě a nemáte zahradu, přesto si můžete dopřát potěšení z květů. Jednoduše si pořiďte na balkon ty správné rostliny. Vyberte takové, které můžete v zimě pěstovat vevnitř a v létě je bez problémů můžete vytáhnout ven na balkon. Když už nehrozí noční mrazíky, je ideální doba, kdy je vhodné přestěhovat ven oleandry, fuchsie, durmany, olivovníky či palmy. Velmi krásně kvete také čínská růže, tu však můžete pěstovat venku až od června.

Dejte si pozor na škůdce

Při stěhování rostlin je pečlivě zkontrolujte a prohlédněte, zda netrpí chorobami či živočišnými škůdci typu mšice, puklice apod.

Jak zajistit, aby rostliny krásně kvetly?

Rostlinám dejte pěkný tvar. To zajistí po zimní přestávce správný řez. Odstraňte nemocné, uschlé a staré listy či překážející dřevo. I behěm celé sezony můžete provádět tvarovací střih. Nejlépe vám poradí v zahradnictví, neboť každý druh se tvaruje jinak. Aby se rostliny dobře aklimatizovali, postavte je z počátku na polostinné místo. Na slunce si musí zvyknout. Jestliže vám na balkon svítí slunce přímo, použijte sluneční deštník, který vám květiny zastíní. Během léta se o rostliny musíte samozřejmě starat, a to zalévat, hnojit, pročišťovat od odkvetlých květů. Nutné je jistě zalévání. Každý druh vyžaduje jinou zálivku. To poznáte sami. Po půl hodině vždy přebytečnou vodu z misky vylejte, neboť příliš vody škodí. Ideální je zalévat v létě v časných ranních nebo pozdních večerních hodinách.

Důležité je přesazování

Jistě máte rostliny zasazeny v různých nádobách. Čas o času se musí přesadit, aby vám dělaly radost mnoho let. Nejlepší období pro přesazování je jaro, jelikož rostliny tvoří nejrychleji nové kořeny. Mladé a rychle rostoucí květiny potřebují nový květináč jednou za rok nebo dva. Starším pak stačí jednou za tři roky. Nová nádoba by měla být o dva až pět centimetrů větší.

Bylinky v květináčích

I když nemáte zahrádku, můžete si bylinky pěstovat v květináčích, které umístíte za okno, či také na balkon. Bylinkám se v květináčích daří a vy je tak můžete použít čerstvé na vaření. Zasaďte si bazalku, tymián, rozmarýn, mátu apod. Navíc vám prostor svěže ovoní.

Publikováno v kategorii: Zahrada