Feng shui představuje tradiční čínské umění, v jehož popředí je vztah člověka a jeho životního prostoru. Napomáhá hledat energii a rovnováhu. Feng shui lze uplatnit v mnoha oblastech života a stejně tak je možné dle tohoto umění zařídit i příjemné bydlení. Cílem je vytvořit takové prostředí, ve kterém bude pozitivní energie, a ve kterém se budete cítit dobře. Feng shui pracuje s 5 elementy – vodou, zemí, ohněm, dřevem a kovem. Jde o to vytvořit mezi nimi harmonii pomocí barev, vůni, materiálů, tvarů a zvuku.

Základními principy bydlení dle Feng shui je čistota a pořádek. Interiér by měl být zařízen jednoduše a útulně. Nezáleží na tom, v jakém stylu je byt zařízen, vždy lze pracovat individuálně. K tomu, aby byla v bytě správná energie je vhodné použít světlo, rostliny, tóny, barvy a dekorace. Smyslem je harmonizovat prostor nebo místnost vůči světových stranám.

Jak vytvořit prostor?

Ideální poloha místností se řídí pravidlem jin ? jang. Jin představuje klid a jang energii. Na severu se nachází více jinu, tudíž se hodí pro ložnice nebo relaxační místnosti. Sever je charakterizován nezávislostí, sexualitou, duchovností, splynutím s proudem. Opak severu, jih, zahrnuje nejvíce energie jangové, proto je zde vhodné umístit kuchyň a obývací pokoj. Pro jih je typická vášeň, společenskost, větší city a rychlé myšlení. Na severozápad, pro který je typické sebeovládání, důstojnost a zodpovědnost, by měla být orientována např. pracovna, protože je tento směr spojen s mužem. Studovna či knihovna by měla být v severovýchodním směru, je zde moudrost, motivace, sebepoznání. Pro dětský pokoj je vhodný jižní směr, jihovýchodní nebo jihozápadní, neboť představuje hravost, tvořivost, nové nápady. Střed prostoru je charakterizován pocitem moci, přitahováním změn.

Velkou roli hrají i barvy

Barvy mají velký vliv na naší psychiku. Ani u feng shui tomu není jinak. Každá barva vyjadřuje určité emoce, které v nás vyvolá. Opět souvisí s 5 pilíři:

  • voda – tmavě modrá, černá
  • země – žlutá
  • oheň – červená
  • dřevo – zelená a modrá barva
  • kov – bílá, béžová, stříbrná

Žlutá barva udržuje komunikaci a vyvolává pocit kontaktu s lidmi, vede k větší otevřenosti. Žlutá barva se proto hodí do obývacích pokojů a kuchyní, protože se jedná o společné místnosti, kde se schází celá rodina. Zelená zklidňuje, zrychluje růst a regeneraci, podporuje tvořivost. Ideální pro ložnice nebo koupelny. Bílá je symbol čistoty. Tato barva je vhodná do koupelny a WC. Modrá barva podporuje myšlení a filozofování o světě a životě, uklidňuje, a proto je vhodná do pracoven, knihovny či dětského pokoje. Červená barva je spojena s agresivitou a moc se do bytu nehodí, avšak vyjadřuje také teplo a prosperitu. Černou barvu používejte jen výjimečně do malých prostor.

Feng shui představuje hru s energií, kterou je však třeba pochopit. Pokud si nejste zcela jistí, existují odborníci, kteří vám přímo na míru poradí, jak vytvořit prostor ve vašem bytě.