Pro děti by měl jejich dětský pokoj být místem, kde se budou cítit jako v pohádce. Kde si budou chtít hrát, připravovat se do školy a s radostí zde usínat. Je třeba jim vytvořit prostor, který bude rozvíjet jejich fantazii a myšlení. Základem je výběr správných barev a kvalitního nábytku určeného přímo pro děti, který splňuje bezpečnostní normy.

Kde tedy začít?

Můžeme rovnou od podlahy. Ve většině moderních bytů je dnes plovoucí podlaha, linoleum, marmoleum apod., které však nejsou pro děti tolik vhodné, neboť nevyzařují moc tepla. Pro děti je ideální koberec. Proto by v místě, kde budou mít hrací koutek, koberec neměl chybět. Lze pořídit i přímo s dětskými motivy např. koberec s křižovatkou, skákacím panákem, pohádkovými postavičkami apod.

Jak již bylo zmíněno, základem jsou barvy. Převážně tedy barvy na stěnách. Vymalovat bysme měli v zářivých odstínech žluté, zelené, modré, oranžové nebo růžové. Toto jsou barvy, které příjemně působí na psychiku a vyvolávají pocit radosti a hravosti.

Důležitý je také nábytek. V žádném dětském pokoji by neměla chybět kvalitní postel s roštem a kvalitní matrací. Dítě roste a vyvíjí se, proto je hlavně ve spánku důležité, abychom mysleli na jeho zdraví a neničili páteř. Jestliže máme děti ve školním věku, každopádně bychom měli vytvořit prostor pod psací stůl, nejlépe někde u okna, kde je přímé světlo. Součástí by měla být opět kvalitní židle, která přispívá ke zdravému sezení. Na psacím stole by neměla chybět lampička, v případě, že si bude dítě potřebovat rozsvítit při psaní a učení. Pokud nemáte společnou šatnu, pořiďte do dětského pokoje velkou skříň na šaty. Rovněž poličky na knížky a hračky.

Do dětského pokoje můžete rovněž zakoupit určité speciální prolézačky, lana nebo houpačky, které se hodí do bytu a kde mohou děti dovádět. Důležití je i osvětlení celé místnosti. Do každé části pokoje pořiďte světla. Hlavně u postele je třeba umístit lampičku, aby se děti nebály, až budou usínat. Existují v různých tvarech např. měsíce, hvězdy, sluníčka apod. s tlumených světlem, které vypadají kouzelně.

Celkový dojem dotvoříte obrázky, fotografiemi vašich dětí a jinými doplňky.

Vytvořte tedy svým dětem pohádkový pokoj, kde jim nebude nic chybět. Při zařizování zapojte i své děti a zeptejte se, co by se jim líbilo, co by si přáli. Dětská představivost je mnohdy inspirativnější než pohled dospělý.