Na každé zahradě nechybí dřeviny. Jsou součástí zahrady, na které tvoří jednak živé ploty, keře, které se pnou nebo tvoří krásné solitéry, ale také stromy jako okrasné rostliny. Ty lze jakkoliv tvarovat do různých geometrických tvarů či tvořit určité figury. Pokud si dřeviny vytvarujete, stávají se zajímavým prvkem zahrady a jsou mnohdy krásnější než záhon květin. Dřevin, ze kterých lze vytvořit živý plot nebo osázet zahradu je spousty. Je však potřeba zamyslet se nad tím, co od dané dřeviny očekáváme a přihlédnout také k okolnostem, na jakém místě bude růst. Konkrétně, jaké klimatické podmínky jsou na daném pozemku, jak snáší jednotlivé druhy světlo nebo stín, půdu a vlhkost.

Každá dřevina roste jinak dlouho. Některé vyrostou za krátkou dobu a vytvoří hustý a vysoký porost, některé zase rostou pomalu. Jestliže chcete na své zahradě živý plot, který vyroste rychle a budete jej moci tvarovat, pořiďte si např. Berberis, Ligustrum vulgare,  Euonymus nebo-li brslen. Pomalu roste třeba Buksus, Thuja smaragd, Thuja brabant apod. Obecně však platí, že pokud si pořídíte rostliny, které lze tvarovat, jsou náročnější na údržbu a na finance. Pořídit si totiž musíte větší množství rostlin.

Na živý plot i okrasné dřeviny je potřeba elektrických nůžek. Bez nich totiž nedosáhnete optimálního a krásného tvaru. Tvarovat rostliny můžete krátce po zasazení. Rostlina zhoustne a začne růst jak do šířky, tak do výšky. Pokud tvarujete živý plot, vrchní plochu zastřihněte do rovna, přitom dodržujte lichoběžníkový střih, nahoře užší než v dole. Stromečky můžete tvarovat např. do koule nebo do spirály, která vypadá velmi efektně. Velmi hezky vypadá také kužel, komolý jehlan nebo polokoule. Lze si pomoci drátěným pletivem, který vytvoříme do požadovaného tvaru nasadíme na stromeček a přečnívající výhonky zastřihneme. Strom můžete zastřihnout i do tvaru nějaké figurky, což však vyžaduje větší zkušenosti a zručnost.  Tvarovat dřeviny lze i zaštipováním, např. různé druhy borovic nebo cypřiš hrachonosný.

Optimální doba na tvarování je konec léta nebo výjimečně v období po jarním růstu, zhruba na konci května. Optimální dřeviny na živý plot jsou stále zelené, polo opadavé nebo hustě olistěné. Okrasné stromečky lze vytvořit s thují, buksusu, ligustry, cesmíny, cypřiše a z dalších jiných dřevin.

Publikováno v kategorii: Zahrada