Dnešní byty si žádají moderní prvky. Těmito prvky mohou být nejenom nábytek a různé doplňky, ale také pokojové květiny. Mezi ty nejexotičtější určitě patří orchideje. Ty dokáží interiér neskutečně oživit a dodat nádech přírody a elegance v jednom. Mnozí z nás mají určité obavy z pěstování těchto rostlin, avšak tyto obavy nejsou na místě. Jelikož většina druhů je vyšlechtěna do pokojových podmínek, není toto pěstování nikterak náročné. Nejoblíbenější a nejméně náročné jsou orchideje druhu Phalaenopsis, které se pěstují ve velké barevné škále, počínaje bílou, různé odstíny fialové a růžové, žluté, různě tygrované, s malými květy i velkými.

Péče o orchideje

Tyto rostliny potřebují pouze dostatek světla, né však přímé slunce, které by mohlo poškodit listy. Vyžadují občasnou zálivku. Zálivku stačí provádět v týdenních a čtrnáctidenních intervalech. Záleží na pokojové teplotě. Voda by měla být nejlépe dešťová, převařená nebo i odstátá. Přilepšit jim můžeme speciálním hnojivem na orchideje. Po odkvětu je dobré výhon úplně odstřihnout. Nechejme rostlinu nějakou dobu odpočinout ještě větším omezením zálivky nebo přenesením do chladnějšího pokoje a vyčkáme na nový výhon. Nový výhon postupně vyvazujeme k tyči.

Jestliže zpozorujeme vadnutí listu, může to být způsobeno pravděpodobně přílišnou zálivkou, nikoliv suchem. Takovou rostlinu je lépe nezalévat, ale pouze rosit listy rozprašovačem. Vzhledem k tomu, že plocha listů je dost velká, ulpívá na nich prach, který není moc vzhledný, a proto můžeme čas od času orchideje osprchovat vlažnou vodou. Vyčkáme, až rostlina okape a poté i umístíme na své místo.

Přesazování

Co se týče přesazování, není nutné po zakoupení rostlinu přesazovat, i když je květináč plně zaplněn kořeny. Přesazovat tyto rostliny stačí po třech až čtyřech letech do zakoupené zeminy určené na orchideje.

Nádoby na orchidee

Krásu těchto rostlin může odtrhnout umístění do různých ozdobných nádob. Vhodné jsou zejména nádoby skleněné, které umožňují propustit světlo až ke kořenům. Zvláště nádherně orchideje vypadají ve vysokých skleněných vázách. V těchto vázách se jim i dobře daří, jelikož se tam udržuje i vlhké mikroklima. Na dno těchto nádob nebo váz je dobré nasypat keramsit nebo různé oblázky a kamínky, které můžou být i v různých barvách, tak aby nám ladily s naším interiérem. Lze je umístit také do keramických nádob, které jsou k dostání rovněž v pestré škále barev.