Každá domácnost musí měsíčně vynaložit ne malé finanční prostředky za vodu, plyn, el.energii. Ceny těchto energií však stále stoupají a platy naopak stagnují na stejné úrovni, ne-li se snižují. Tak jsou na tom běžné domácnosti a platbách se nelze vyhnout. Proto je snaha šetřit, jak jen to jde. A ušetřit můžete právě na elektřině. Jen je potřeba vybrat správného dodavatele.

Od koho je možné odebírat el. Energii?

Možná ani sami nevíte, od kolikati dodavatelů lze odebírat el.energii. V České republice se nachází minimálně osm dodavatelů, kteří jsou schopní pokrýt domácnosti elektřinou. Existuje internetový portál Dodavatelé elektřiny, kde je seznam těchto dodavatelů uveden. Na tomto webu lze získat informace o jednotlivých dodavatelích elektřiny, jaké jsou ceny elektřiny a důležité rady, pokud chcete změnit dodavatele. A co je hodně dobré? U každého dodavatele je možné spočítat cenu pro váš region. Lze také srovnávat cenové nabídky jednotlivých dodavatelů mezi sebou, což je jistě velmi užitečné.

Stručný přehled dodavatelů elelektřiny

Dodavatelů elektřiny je několik. Nejznámější je jistě RWE Energie nebo ČEZ Prodej. Mezi další dodavatele patří Pražská energetika, Elimon, E.ON Energie nebo Bicorn. Trochu blíže si představme společnost Central Energy a Bohemia Energy.

Central Energy

Central Energy je česká společnost, která byla založena v roce 2007. Sídlo mají v Přerově. Central Energy obchoduje s el.energií a zemním plynem, zároveň je v této oblasti poradcem. Cílovými zákazníky jsou malé a střední firmy, nepodnikatelské subjekty a od roku 2009 dodávají el.energii a zemní plyn i domácnostem. Oproti velkým firmám nabízí nižší ceny silové elektřiny. Levnější má všechny tarify. Výhodnější sazby si účtuje také za elektromontážní práce, revizní práce a další služby v oblasti energetiky.

Bohemia Energy

Bohemia Energy působí na českém trhu od roku 2005. Zákazníky jsou převážně menší a střední podnikatelé a domácnosti. V současné době již společnost oslovila přes 200 tisíc klientů. Elektřinu nakupuje od výrobců i nezávislých obchodníků nebo přímo na Pražské energetické burze. Bohemia Energy pracuje s menšími maržemi a nižšími náklady, proto v některých lokalitách nabízí el.energii až o 10% levněji. Jako první přišli s novinkou společného účtu na elektřinu i plyn v jedné faktuře.

Pokud chcete ušetřit, spočítejte si ceny za elektřinu a porovnejte jednotlivé nabídky. Nemusíte platit za předraženou elektřinu, když to jde i jinak.