V každé kuchyni lze nalézt několik různých hrnců na vaření. Vaření a hrnce spolu tvoří takovou kuchařskou symbiózu. Hrnce jsou jednoznačně základem vaření a v kuchyni jsou využívány několikrát za den, zvláště když se denně připravuje oběd nebo večeře. Pokud si právě zařizujete svou kuchyň a sháníte do ní vybavení, při výběru hrnců byste se měli zaměřit na jejich kvalitu. Kvalita je nejdůležitější, stejně tak i životnost a nezávadnost hrnců.

Hrnce lze pořídit samostatně nebo v sadě. V případě, že ještě žádný hrnec nemáte, je výhodnější pořídit si právě sadu hrnců. V té se totiž nachází několik hrnců různých velikostí a většinou se jedná o hrnce, které se běžně používají. Pokud budete nějakou velikost hrnce postrádat, můžete si jej dokoupit zvlášť. Jistě se však shodneme na tom, že jeden hrnec k vaření nestačí. Kromě různých velikostí se liší hrnce materiálem, ze kterého se vyrábí. Mezi klasické a ověřené materiály patří nerezové, porcelánové, keramické, litinové, měděné nebo teflonové hrnce. Každý materiál má jiné vlastnosti a záleží na vás, čemu dáte přednost, na co jste zvyklí atd.

Velmi užitečnými pomocníky v kuchyni jsou i tlakové hrnce. Dnešní doba si žádá rychlé vaření a k tomu jsou tlakové hrnce ideální. K tomotu účelu vlastně slouží. Doba přípravy se zkrátí až o 70 procent. Vaření v tlakovém hrnci je tedy rychlé, zdravé a chutné. Tlakový hrnec, jinak řečeno také papinův hrnec, uchovává při přípravě v pokrmech vitamíny a minerály a uspoří až 50 procent energie. I u tlakových hrnců si můžete vybrat z různých typů, značek, velikostí atd.

Na vaření se vám taktéž budou hodit pekáče, které jsou použitelné k pečení v troubě. Dnes se trouba k pečení využívá hojně, a proto by vám neměl chybět kvalitní pekáč. Pekáč by měl být především odolný, kvalitně zpracován, důležité je i snadná manipulace a pohodlné čištění. I v případě pekáčů je možné zakoupit pekáče vyrobené z různých materiálů, jako je nerez, keramika, litina či měď a různých velikost a rozměrů. Vyberte si takový pekáč, se kterým se vám bude dobře pracovat a vykouzlíte pomocí něj vynikající pokrmy.

Fotografie: www.kulina.cz