O svém rodinném domě sní mnozí z vás. Stavba rodinného domu zahrnuje několik etap, které začínají základovou deskou a končí zateplením domu včetně natažení fasády a vybavením interiéru. Kdysi se rodinné domy stavěly svépomocí a nebylo to nic neobvyklého. Dnes však většina svěřuje stavbu domu do rukou odborníků, kteří vám rodinný dům postačí třeba i za dva měsíce. Pokud si na stavbu domu vyberete nějakou firmu, určitě si připlatíte. Zvládnout to vše lze, i v dnešní době, svépomocí a rozhodně ušetříte ne malou částku.

Jak se staví dům?

Stavba rodinného domu se skládá z etap. První etapa představuje základovou konstrukci, druhá je hrubá stavba domu, třetí spočívá v instalaci a úpravě povrchů, poté je třeba stavbu kompletovat a poslední fází je vybavení interiéru.
1) Základová konstrukce zahrnuje zemní práce a stavbu základů domů včetně rozvodu kanalizace a hydroizolace.
2) Poté je možné začít stavět obvodové zdi, nosné a nenosné příčky, stropy, dále pak schodiště, krov, střechu, okapy, komín a případně usadit střešní okna.
3) Po hrubé stavbě je možné instalovat rozvody elektro, vody a kanalizace. Je možné nahodit vnitřní omítky, použít sádrokarton, zateplit střechu, položit hrubé podlahy, namontovat zárubně, instalovat hromosvod a zajistit rozvody telefonu a televize.
4) V další fázi přichází na řadu osazení oken včetně parapetů, vchodových dveří, případně balkonových. Je nutné podbít střechu a již nyní můžete dům zateplit a dokončit fasádu. Uvnitř domů je třeba dokončit podlahy a prahy, usadit vnitřní dveře, obložit obklady a dlažby, instalovat zdravotní techniku, obložit schodiště, provést malířské práce a tapety a instalovat zásuvky a vypínače.
5) Nyní nezbývá nic jiného, než si vnitřní prostor domu dovybavit nábytkem a zajistit veškeré vnitřní vybavení interiéru, jako je např. osvětlení, montáž žaluzií apod.

Stavební materiál

Jestliže se rozhodnete pro stavbu rodinného domu, kromě potřebných dokumentací je třeba zajistit materiál. Toho je třeba pořídit rozhodně nespočetně. Stavební materiál musí být hlavně kvalitní a je dobré si vyhledat vhodného dodavatele, který vám veškerý stavební materiál poskytne, ať už jsou to samotné cihly, Ytong, fasádní polystyren, sádrokarton, střešní krytiny, izolace a další, tak štuk, cement, písek, sádru, tmely, lepidla, omítky apod. Když si vše dobře naplánujete a zajistíte potřebný materiál, stavba rodinného domu nemusí být nočním můrou.

Zdroj fotografie: levnestavebniny.cz