Čím dál častěji vidíme, jak se nám zahrady rodinných domů na pěstování zeleniny a ovoce proměňují v okrasné zahrady. V dnešní uspěchané době má málokdo čas na sázení, okopávání, pletí a všeobecnou starost o takovou zahradu. Raději dáváme přednost jiným aktivitách a odpočinku na zahradě okrasné. Přece jen je zelenina a ovoce natolik dostupná v obchodech, že její pěstování se nevyplácí jak finančně, tak časově. Zvláště u novostaveb se už s užitkovou zahradou téměř nesetkáme. Trendem poslední doby je tedy okrasná zahrada s nejrůznějšími keři, květinami a jinými estetickými prvky.

Vodní plocha v zahradě a její budování

K takovým estetickým prvkům se řadí zahradní jezírka, vodní plochy či malé tůňky. Voda v zahradě v takové formě je stále častěji populární a působí uklidňujícím dojem. Jednoznačně jsou okrasou a dominantou každé zahrady. Je pouze na vás, jaký typ jezírka zvolíte. Může to být jezírko pouze okrasné, které slouží k chovu okrasných ryb a pěstování vodních rostlin nebo i přírodní koupací jezírko. Zbudování zahradního jezírka není jednoduchá záležitost. Buď se o to můžete pokusit sami nebo si sjednáte odbornou firmu. Jezírka mohou být plastová, fóliová, betonová, za použití kamenů atd. Plastové jezírko pouze usadíte do terénu, ale řekneme na rovinu, že tento typ jezírek nepůsobí zrovna přirozeně. Další druhy jezírek jsou už poměrně náročnější, a proto je lepší vše přenechat odborné firmě, která zajistí potřebný materiál a poradí s čištěním a údržbou.

ČTĚTE TAKÉ: Jakými vodními rostlinami osázet zahradní jezírko?

Okrasné jezírko

Není nic krásnějšího, než posedět u vodní plochy a pozorovat život jak na hladině, tak pod ní. Celkový dojem dotváří vodní rostliny svými květy, jako jsou lekníny nebo kosatce. Zvláště pro děti budou obohacujícím prvkem v jezírku třeba barevné rybičky různých druhů určených právě pro zahradní jezírka, jako jsou koi kapři či karasi.

Přírodní koupací jezírko

Zahradní jezírka nemusí sloužit pouze pro okrasu, ale můžete je využít také ke koupání. Přírodní koupací jezírka tak jsou zcela bez bazénové chemie a fungují na přírodní bázi. O čistotu vody se postarají příslušné rostliny i účinné čističky vod. Důležité je také použití kamenů. Okolí takového jezírka se nedoporučuje osazovat stromy, keři či jinými rostlinami, které by vám mohly znečišťovat vodní hladinu, např. listnáče.

Publikováno v kategorii: Zahrada