Při zařizování bydlení vyžaduje každá místnost svou individuální péči. A tou je bezpochyby i koupelna, která je důležitá nejen pro očistu těla, ale také pro odpočinek. Je prostorem, ve kterém můžete relaxovat a dbát o své tělo, které si zaslouží ne malou péči. Tak by měly být tvořeny moderní koupelny. Jako klidová a praktická část bytu. Jak z malé, tak velké koupelny se dá vytvořit příjemná a útulná místnost, ať už se realizuje v bytě nebo rodinném domě.

Pryč s umakartovým jádrem

Nezmarem mnoha českých bytů je umakartové jádro, které se hojně využívalo v období, kdy docházelo k největší výstavbě panelákových bytů. Tato řešení se však časem ukázalo je nepraktické, protože nedokáže dostatečně pojmout vlhkost, přes umakart je slyšet, nedá se do něj ani vrtat, neudrží nic těžšího a v neposlední řadě nepůsobí ani vzhledově pěkně. Jádro koupelny si tedy vyzděte a vyhnete se tak případným problémům do budoucna. Když už rekonstruujete, tak pořádně.

ČTĚTE TAKÉ: Moderní vodovodní baterie do vaší koupelny

Zvolit vanu nebo sprchový kout?

Ať už připravujete koupelnu v bytě nebo rodinném domě, jistě vstává otázka, zda pořídit vanu nebo sprchový kout. Každý z nich má své příznivce a odpůrce. Někdo dává přednost koupání, někdo sprchování. Ideální je spojit obě možnosti. Dnešní luxusní koupelny už nabízí jak vanu, tak sprchu s nejrůznějšími masážními a vířivými prvky. Tak vám koupelna nabídne neuvěřitelné relaxační možnosti. Ne vždy lze však realizovat obojí. Existuje však pravidlo, do malé koupelny zvolte sprchu s vaničkou, do které si i tak můžete případně usednout a napustit do ní alespoň trochu vody. I sprchovací kouty zahrnují masážní trysky, proto pokud si přejete onu vymoženost, sprcha vás o ni nepřipraví. Jestliže disponujete velkou koupelnou, není co řešit. Klidně si zabudujte, jak koupelnu, tak sprchu.

Je dobrým řešením WC v koupelně?

Obecně je lepším řešením toaleta, která je umístěna zvlášť. Proto pokud máte možnost, koupelnu a WC od sebe oddělte. Jestliže vám však WC v koupelně nevadí a potřebujete ušetřit místo, i v koupelně lze toaletu umístit tak, aby nebyla ihned na očích a opticky působila odděleně.

Dvě nebo jedno umyvadlo?

Opět i v tomto případě hraje hlavní prim prostor. Pokud si to můžete dovolit, dvě umyvadla v koupelně budou vítaným prvkem, který vám ušetří spoustu času. Nemusíte ráno čekat, až se všichni členové domácnosti umyjí a vyčistí zuby. Podělíte se o dvě umyvadla, což je mnohem lepší. Avšak i koupelna s jedním umyvadlem může vypadat velice pěkně. Dnes máte na výběr takové množství nejrůznějších umyvadel, které z vaší koupelny vytvoří luxusní místnost.

Rada na závěr: Není vůbec marné, obrátit se na koupelnové studio, ze kterého vám designěři vytvoří koupelnu snů. Jsou schopni i z malé koupelny udělat funkční místnost, která vám poskytne domácí lázně.

Zdroj fotografie: nobis.cz