Pokud patříte mezi milovníky zahrádkaření a snažíte se o svou zahradu co nejvíce pečovat, víte, že to mnohdy není vůbec snadné. Můžete se setkat s nejrůznějšími škůdci a chorobami. V těchto případech je potřeba rychle zasáhnout, abyste nepřišli o svou úrodu a vaše okrasná zahrada nebyla zničena. Nezbytnou pomůckou každého vlastníka zahrady jsou proto postřikovače. Ty oceníte nejen v případě, že budete muset aplikovat nějaký postřik, ale také ke hnojení, rosení rostlin nejen na zahradě, i v bytě, zimní zahradě či ve skleníku.

Jaký postřikovač zvolit?

Výběr postřikovačů je široký. K dostání jsou různé značky, typy i provedení. Při nákupu postřikovače pro vaše rostliny je potřeba se rozhodovat dle několika hledisek. Jednak, jak často budete postřikovač využívat, na jaké rostliny, na jak velkou plochu a také zohledněte vaši fyzickou zdatnost. Pokud jste křehká žena, určitě pro vás nebude ideální dvacetilitrový postřikovač, který snad ani neunesete. Postřikovače lze pořídit rovněž do interiéru, které jsou určeny na pokojové rostliny. Z exteriérových postřikovačů máte na výběr více typů. Na ovocné sady, vinice a obrovské zahrady je lepší pořídit postřikovač s co největším objemem. Pro pár ovocných stromů, keříků, okrasné záhonky, trávník i užitkovou zahradu byste měli zvolit alespoň desetilitrový postřikovač. Na menší zahrádku stačí pěti či sedmi litrový. Jestliže budete používat postřikovač pouze na balkón nebo do bytu, pak zakupte klidně postřikovač do jednoho litru.

ČTĚTE TAKÉ: Kvalitní schůdky, žebříky a lešení jako pomocník doma i na zahradě

Ruční postřikovače

Ideální pro balkóny, do bytu i na malé zahrádky, kde toho nemáte tolik k postřiku. Ruční postřikovače lze pořídit jako jednolitrové či dvoulitrové. Jsou lehké, dobře se tedy přenáší. Výhodou je to, že do nich můžete připravit pouze malé množství postřiku, třeba jen na pár rajčat či na několik truhlíků. Lze zakoupit ruční postřikovače s klasickým rozprašovačem či tlakovým. Tlakový postřikovač s pístem je potřeba napumpovat a pak je možné krásně rozprašovat. Zde je možné i měnit tlak rozprašovače.

Ramenní postřikovače

Jedná se o tlakové postřikovače, které je také potřeba napumpovat. Vejde se do nich větší množství postřiku, od pěti do jedenácti litrů. Mezi zahrádkáři je tento typ postřikovačů nejoblíbenější. Obsahuje praktický popruh na rameno, proto je možné tento přístroj nosit na rameni.

Zádové postřikovače

V případě, že vlastníte velkou zahradu, zvolit byste měli zádový postřikovač. Tyto postřikovače nasadíte jako batoh a pojmou až dvacet litrů postřiku. Většina těchto postřikovačů dosáhne tlaku 3 bary a to díky pístovým nebo membránovým čerpadlům. Práce s nimi je jednoduchá a nenáročná. Oceníte je zejména tehdy, kdy potřebujete zahrádku častěji ošetřovat nebo hnojit.

Motorové postřikovače

Pro majitele ovocných sadů, vinic, polí apod. se vyplatí zainvestovat do nákupu motorového postřikovače. Rovněž se nosí na zádech, ale nemusíte je pumpovat, o vše se postará baterie. Tento postřikovač stačí stisknout a můžete stříkat. Pomocí tohoto typu postřikovače je možné aplikovat velký objem hnojiv, postřiků, dezinfekčních přípravků apod. na velké plochy.

Zdroj fotografie: Mountfield

Publikováno v kategorii: Zahrada