Třetinu života strávíte spánkem, tudíž velice hodně času prožijeme v posteli. A aby se nám dobře spalo, je potřeba mít vytvořen prostor, který bude šetrný vůči našemu zdraví a poskytne nám kvalitní odpočinek. Není to totiž pouze postel a matrace, co ovlivňují kvalitu našeho spánku, ale okolní faktory, třeba orientace ložnice ke světovým stranám a její vybavenost. Proto si vytvořte z ložnice harmonickou místnost, kde bude radost relaxovat, odpočívat, spát.

Orientace ložnice ke světovým stranám

Jestliže vám alespoň trošku dispozice vašeho domu či bytu umožňuje umístit ložnici na východ či západ, udělejte tak. Nejčastěji se volí umístění ložnice právě na východ. Ne všem však může vyhovovat. Ti, co vstávají brzo, je to ideální řešení. Pokud si rádi pospíte, zvolte umístění na západ. Světové strany však není v zásadě potřeba až tak řešit. Hlavní, je, abyste měli ložnici v klidové části domu či bytu vzhledem k okolí. Tedy raději okna na zahradu, než-li do ulice.

Vybavení ložnice

V žádné ložnici nesmí chybět postel a kvalitní matrace. Pořídit můžete dále noční stolky, které jsou praktické a slouží na odkládání nejrůznějších věcí. V mnoho ložnicích můžete spatřit skříně na oblečení a další úložné prostory. Pokud máte místo pro vlastní šatnu, veškeré šatstvo můžete odkládat zde a do ložnice tak nemusíte cpát obrovské skříně, ale bude čistě sloužit jen pro odpočinek. Nepořizujte si do ložnice televizi. Ty lze vídat v mnoha ložnicích českých domácností a je to rozhodně špatně. Televize působí rušivě, stejně tak jako rádio či pracovní stůl s počítačem. V ložnici by totiž měly být umístěny pouze věci, které souvisí se spánkem. Mnozí tvrdí, že jim sledování televize usnadňuje usínání, ale studie prokázaly, že jedině za tmy si tělo vytváří hormon melatonin. Ten má blahodárný vliv na kvalitu našeho spánku.

Uspořádání vybavení

Na kvalitu spánku má rovněž velký vliv prostorové uspořádání postele i nábytku. Dá se říci, že postel by neměla stát v průvanu. Zejména ta část, kde máte hlavu. Průvan působí rušivě a mnohdy bývá i příčinou různých zdravotních problémů. Postel by tedy neměla být umístěna přímo pod okno, nebo u topení.

Nejdůležitější je postel a matrace

Jak už bylo řečeno, důležité je, abyste nepodcenili výběr postele a matrace. Právě zde spíte a postel i matrace vám musí poskytnout maximální komfort. Postel by měla být zpravidla o 30 cm delší, než jaká je vaše výška. I šířka musí být odpovídající, abyste měli dostatek prostoru se pořádně uvolnit. Každý má jiné potřeby, co se týče poloh spaní. Ideální je zakoupit pouze rám postele a pořídit do ní kvalitní lamelový rošt a matraci. Co se týče výběru matrace, nehleďte pouze na cenu. Nebojte se investovat do luxusní matrace, která bude přesně odpovídat vaší tělesné konstrukci a bude se vám na ní spát příjemně. Vyhnete se tak případným zdravotním problémům a probdělým nocím, jak tomu může být u špatně zvolené matrace. Poraďte se s odborníkem, klidně i v internetové poradně, protože právě na internetu můžete narazit na opravu luxusní matrace za výhodné ceny.

Vhodné textilní doplňky

Nesmíte zapomenout také na textilní doplňky do ložnice, jako je přikrývka, polštář, prostěradlo, povlečení apod. I zde se vyplatí volit kvalitnější a příjemnější materiály. Je přeci potřeba, aby vás nikde nic neškrábalo, netlačilo a vy se cítili jako v bavlnce.

Pro nákup jak kvalitní matrace, tak doplňků pro klidný spánek, můžete zavítat do internetového obchodu www.matracin.cz.