Růže je nádhernou rostlinou, která okouzluje náš svět mnoho a mnoho let. Již staletí patří mezi nejoblíbenější rostliny. Až neuvěřitelná je jejich barevná škála, tvary i velikosti. Růži můžeme věnovat komukoli při kterékoli příležitosti a vždy jí obdarovanou osobu potěšíme. Zejména je pak symbolem krásy a důkazem lásky. Nenajde se snad nikdo, kdo by neměl růže rád.

Jaké jsou druhy růží?

Růže je keříkovitou rostlinou a má více jak 100 druhů. Jedná se především o keře a popínavé či plazivé rostliny. Rozlišujeme růže botanické, které jsou původními druhy z přírody. Dále máme velkokvěté růže, nebo-li také čajové růže či čajohybridy, mnohokvěté růže, miniaturní růže, pnoucí růže, převislé stromkové růže, půdopokryvné růže, sadové nebo třeba anglické růže.

Kde všude je možné pěstovat růže?

Procházíme-li či projíždíme městem i vesnicí, růže jsou součástí mnoha domácích zahrad, záhonků, veřejných parků, městských zelení, kde rostou jako keře. A všude vytvářejí velkou parádu. Dokonce je můžeme spatřit i na mnohých polních cestách, kde nejsou plané růže žádnou výjimkou. Lze je pěstovat i tehdy, pokud nemáte zahradu vůbec k dispozici. Pěstování růží umožňují nejen venkovní, ale i vnitřní podmínky. Miniaturním růžím se daří v květináčích a ty je možné umístit za okna pokoje. Stačí vám i balkón nebo terasa.

ČTĚTE TAKÉ: Azalky – jarní paráda na zahradu i do interiéru

Je pěstování růží náročné?

Pěstování růží náročné není. Dobře se přizpůsobují přírodním podmínkám, nevyžadují ani zvýšené nároky na ošetřování. Je však potřeba, aby byly vysazeny na místech, kde budou mít dostatek světla. Mají rády otevřené a vzdušné místo. Jestliže jsou však během celého dne vystaveny slunci, rychleji odkvétají. Z tohoto pohledu je lepší, když budou alespoň část dne zastíněny. Nevhodná je výsadba přímo pod stromy a doma jej rozhodně nesaďte např. k zelenině, kterou musíte ošetřovat nějakými postřiky. Ty by mohly růžím uškodit. Co se týče půdy, daří se jim v hluboké, písčitohlinité, lehčí a nepříliš suché půdě. Půdy rašelinné jsou méně vhodné.

Kdy růže vysadit?

Právě s nadcházejícím měsícem, říjnem, přichází i doba výsadby růží. Říjen je ideální dobou pro výsadbu růží. Tam, kde jsou drsnější podmínky s krutou zimou, vhodná doba je jaro. Podle počasí, březen nebo duben. Růže se však mohou v podstatě sázet od října do dubna, tzv. celou zimu, v případě, že není půda zmrzlá. Stromkové růže je však ideální vysadit na jaro, protože jejich zazimování je pracnější.

Zdroj fotografie: ruze.cz

Publikováno v kategorii: Zahrada