Uvažujete o koupi nové televize do obývacího pokoje? Ať už se půjdete podívat do jakéhokoliv obchodu s elektronikou či nakouknete do e-shopů, útočí na vás LCD a LED televizory. Kterou televizi si však vybrat? Jaký je mezi nimi rozdíl? Můžete si myslet, že na první pohled téměř žádný, ale tak tomu není. A my vám rádi poradíme, kterou televizi si pořídit.

Pro začátek si však vysvětlíme jednotlivé pojmy. LCD – liquid crystal display, česky tekuté krystaly a LED – Light-Emitting Diode se vztahují ke kvalitě obrazu. Jedná se tedy o to, jak bude ostrý, jasný a výrazný obraz. V tom se tyto televize liší.

LED je modernější LCD

Technologie LCD je o něco starší než LED. LED pak vychází právě z platformy LCD. Zeptali jsme se Martina Palečka, který pracuje ve společnosti CHANGHONG zabývající se výrobou televizorů, jaký je mezi těmito technologiemi rozdíl? Sdělil nám, že rozdíl spočívá ve zdroji světla. LCD technologie využívá jako zdroj (katodové) zářivky, přičemž LED využívá diody.

LED TV má lepší obraz a je úspornější

Jelikož se LCD televizory vyrábějí delší dobu, než LED, je zřejmé, že novými technologiemi se přichází na nové řešení, které je lepší, úspornější, kvalitnější. Starší LCD jsou tedy o něco levnější, ale LED televizory přináší mnohé výhody a to už viditelné. Zobrazení barev je živější díky rovnováze sytosti barev. Zároveň jsou LED televizory úspornější. Na svůj provoz spotřebují méně energie a jsou tedy i ekologičtější. Samozřejmostí, ale významným faktorem při výběru, je pak atraktivnější design, kdy jsou LED televize vyrobeny v tenkém provedení. Pokud srovnáte obraz LCD a LED, již ten vás přesvědčí, že LED televizor je lepším řešením.

Co tedy dodat na závěr?

Kterou televizi pořídit? Stručně řečeno – jestliže chcete kvalitnější, jasnější a ostřejší obraz, vyplatí se investovat do LED televizoru, i když je tento typ o něco dražší. Peníze se vám však posléze z vrátí, neboť spotřebujete méně energie a televize má vyšší životnost. Nehledě na to, že budete šetrnější vůči životnímu prostředí, protože snížíte emise CO2.