Právě rekonstruujete kuchyni a vybíráte do ní vhodný obklad? Chcete něco méně tradičního, originálního a přitom účelového? Vhodným a designovým vylepšením vaší kuchyně může být mozaika. Krásně oživí prostor v kuchyni a vdechne jí neokoukané kouzlo. Mozaika je moderní, elegantní a vaše kuchyně získá luxusní vzhled. Z praktické kuchyně můžete mít přeci exkluzivní prostředí, ve kterém bude jedna radost připravovat jakékoli pokrmy.

Mozaika v kuchyni

Mozaika se hodí jak do kuchyní velkých, tak malých. Zejména u těch menších dokáže opticky zvětšit prostor. Můžete jí nahradit klasické obklady do koupelny či využít jako designový prvek, např. jako lemování nábytku, oživení tradičních dlaždiček, vylepšení vzhledu zásuvek, vypínačů a dalších prvků v kuchyni. Manipulace s mozaikou je velice jednoduchá, neboť je již výrobcem prodávána v poskládané formě dle požadovaného tvaru a barevnosti. Buď jednobarevné či skládanou z více barev. Mohou tvořit i určitý vzor nebo se nějak prolínat. Jednotlivé čtverečky jsou podlepeny zespodu sítí a tu je možné nalepit na jakýkoli povrch. I vy si ji však můžete poskládat sami a nemusí jít vždy o pravidelné tvary. Stačí když máte kousky dlaždic v různých barvách, která mají stejnou tloušťku. Záleží na vás, jak si plochu v kuchyni obložíte.

Materiál mozaiky

Do kuchyně můžete použít mozaiku vyrobenou z několika materiálů. Nejtypičtější je keramika, jejíž výhodou je barevná škála a nenapodobitelný tvar každého kousku. Z keramické mozaiky můžete vytvářet pravidelné tvary i nejrůznější obrázky. Keramická mozaika vypadá po spárování velice plasticky. Další materiál, ze kterého může být mozaika zhotovena, je sklo, ideálně křišťálové sklo. Skleněnou mozaiku lze nejlépe využít do menších prostorů, protože opticky kuchyni zvětší odlesky z mozaiky. Opět je možné vybírat z nejrůznějších barev a tvarů. Mozaiku můžete pořídit i z přírodního kamene. Nejčastěji se používá travertin či mramor, který je opracován na malé kousíčky. Nehodí se však do každé kuchyně, proto zvažte, zda bude vypadat taková mozaika v té vaší. Mozaiku seženete i ze dřeva, kovu či zrcadlovou.

ČTĚTE TAKÉ: Trendové odpadkové koše do kuchyně

Další využití mozaiky

Obklady z mozaiky se v poslední době stávají čím dál oblíbenější. Využívají se nejen do kuchyní, ale také jako obklady do koupelny, obývacího pokoje či do jakékoli místnosti v interiéru. Obložení určitých prvků v interiéru jsou rozhodně designovým zpestřením. Lze ji využít i pro venkovní účely. Velice pěkně vypadá bazén obložený mozaikou či okolí okolo bazénu. Uplatnění najde i v případě zahradního krbu, který můžete obložit mozaikou. Fantazie se meze nekladou a kamkoli mozaiku použijete, vytvoříte vždy originální řešení.

Až budete vybírat mozaiku do vaší kuchyně, zkuste se nejdříve inspirovat v showroomech. Zde si budete moci představit, jak by mohla vypadat vaše kuchyně a určitě bude návštěva více než užitečná.

Zdroj fotografií: obklady-dlazby-kerabel.cz