Chtěli byste si do bytu pořídit nějakého živého tvora, ale na druhou stranu nemáte dostatek času třeba na pejska, morče nebo činčilu, kteří vyžadují pravidelnou péči? Co takhle rybičky? S nimi se sice nepomazlíte, ale domácí akvárium vám do bytu přinese pohodu, klid a atmosféru vodního světa. Určitě se rádi zastavíte a budete pozorovat, jak si u vás v akváriu rybičky žijí. Když budete akvárium dobře udržovat, stane se ozdobou vašeho bytu.

Je akvárko dobré řešení?

Vzhledem k tomu, že dnes není problém sehnat technické zajištění akvária, které bude udržovat čistou vodu a rybičky při životě, není údržba akvária nikterak složitá a ani časové náročná. Je však potřeba sem tam akvárium vyčistit, stačí však třeba jen jednou za dva měsíce odsát kal. A krmení rybek vám určitě nebude na obtíž, ba naopak se na tuto činnost budete těšit. Lze zakoupit nenáročné rybičky, jejichž chov je poměrně snadný. Pokud propadnete kouzlu domácího akvária, postupem času si můžete zakoupit náročnější rybky.

Jaké akvárium zakoupit?

Dnes lze sehnat akvária různých tvarů a rozměrů – od kulatých, rohových, rovných, šestiúhelníkových, vypouklých až po zkosená. Proto záleží na vás, který tvar by se hodil do vašeho bytu. Začátečníkům doporučujeme zakoupit akvárium set, neboť se jedná o kompletně vybavené akvárium technikou. Set obsahuje veškeré potřebné příslušenství a nabídne rybách komfort. I v tomto případě můžete vybírat z mnoha tvarů, k dispozici je filtr, kameny a další dekorace.

Kam akvárium umístit?

Výběr místa pro akvárium je důležitý. Akvárium plné vody je těžké a bude se vám jen s obtížemi přenášet někam jinam. Nemělo by být umístěno na slunné místo. V tom případě by se voda ohřívala, mohla by se až přehřát a sluneční paprsky podporují tvorbu řas. Skříň, či stolek musí být dostatečně pevný, aby udržel tíhu vody. Ideálně pořiďte i speciální stolek pod akvárium, který zaručí, že se akvárium „nedej bože“ zřítí. Stolky pro akvária jsou vyráběna z pevných, kvalitních materiálů, jež zaručují maximální životnost.

Technika v akváriu

Akvárium musí být vybaveno potřebnou technikou, kterou zahrnuje osvětlení, filtr, vytápění. Osvětlení neslouží jen proto, abyste do akvárka viděli, ale dostatek světla potřebují pro svůj zdravý růst mnohé rybky, tak i akvarijní rostliny. Akvária jsou vytápěna topným tělesem s termostatem, na kterém nastavíte teplotu. Nezbytný je filtr, který udržuje čistou vodu. Toto vše máte již v rámci setu.

Zabydlení akvárka

Když máte akvárium zakoupeno, vybráno místo, nezbývá nic jiného, než jej zabydlet. Na dno dejte říční písek a dotvořte jej kameny či dekoracemi ze dřeva. Vybudujte nějaké otvory, jeskyňky, průplavy, jež lahodí oku a rybky si jej oblíbí. Dále jsou základem akvária rostliny. Ty udržují v akváriu přírodní rovnováhu. Výběr rostlin je potřeba sladit s vodou, i s rybkami, které plánujete do akvárka dát. Mezi oblíbené akvarijní rostliny patří např. Šípatkovec blecherové, Kamomba karolínská, Rohatec žluťuchový, Stolístek vodní, Kryptokoryna zprohýbaná. A teď vás čeká to nejkrásnější – rybičky. Zde se při nákupu řiďte velikostí akvária, snášenlivostí mezi sebou a musí mít shodné nároky na vodu. Nenáročné jsou paví očka, tetry neonové nebo mečovky.