Bazén na zahradu dnes pořizuje mnoho rodin, zejména pro pobavení dětí, vnoučat i pro vlastní potěšení. Zatoužili jste i vy po vlastním bazénu, a proto jste si toto léto splnili sen? Zjistili jste však, že nestačí pouze koupit bazén, ale abyste si jej mohli užívat na plno, je nutné se starat o kvalitu vody apod.? Každý si jistě umí představit, co se stane s vodou v horkých dnech, pokud se neošetří bazénovou chemií a v bazénu chybí filtrace. Voda začne zelenat a zapáchat. Proto se vybavte patřičným bazénovým příslušenstvím, abyste měli vodu čistou a nezávadnou.

Filtrace zachytí hrubé nečistoty

Základ každého bazénu tvoří filtrační jednotka, která čistí vodu a zachytí nečistoty, které se do vody dostanou zvenčí. Vybírá se zpravidla dle objemu vodu. Mezi nejznámější filtrace patří písková a kartušovaná. Více používaná je písková filtrace, která pracuje čistě na přírodním principu. Čerpadlem se voda filtruje přes speciální písek, kde se nečistoty zachytí a do bazénu se vrací čistá voda. Čištění bazénu pak trvá přibližně 6–8 hodin. Za tuto dobu filtrace objem vody vyfiltruje.

písková filtrace

ČTĚTE TAKÉ: Jaký bazén vybrat na Vaši zahradu?

Chemické ošetření vody

Pokud chcete mít bazénovou vodu naprosto zdravotně nezávadnou, nestačí pouze odstranit hrubé nečistoty. Vodu je nutné upravit bazénovou chemií. Bazénová chemie vodu upraví a dezinfikuje chemicky. Stačí když použijete chlór. Můžete jej pořídit třeba v tabletách, které se aplikují do vody a pomalu se rozpustí. Vodu udrží čistou po několik dní. Dávkování je vždy uvedeno na obalu výrobcem, takže je třeba dodržet limit.

chlorová dezinfekce

Plachta ušetří práci

Péči o bazénovou vodu ulehčí pořízení krycí plachty. V době, kdy se bazén nepoužívá, jej můžete zakrýt plachtou, která zamezí vniku nečistot do bazénu, jako je listí, tráva, prach, hmyz apod. Díky krycí plachtě se také nevypařuje voda z bazénu včetně přípravků na její ošetření. Existují i solární plachty, které se na vodu položí a plavou na vodě. Tato plachta ohřívá vodu díky slunečnímu záření a rovněž opět nedochází k odpařování vody. V noci zase zamezí tepelným ztrátám.

krycí plachta

Vysavače vyčistí dno i stěny

I když budete hladinu zakrývat, používat bazénovou chemii a filtraci, přece jen se do bazénu nějaké nečistoty dostanou. Napadají do něj během koupání nebo je nanosíte, když budete do bazénu opakovaně vstupovat a vystupovat. Usadí se obvykle na dně bazénu nebo na stěnách. Výborné jsou proto bazénové vysavače. Bazénový vysavač můžete pořídit ruční, poloautomatický nebo automatický. Je jasné, že nejlevnější jsou ruční vysavače, které jsou jednoduché a jsou určeny k rychlému odstranění nečistot ze dna a stěn bazénu. Spolehlivější jsou pak poloautomatické a automatické vysavače, které však vyžadují vyšší investici do pořízení.

bazénový vysavač

K bazénům je možné zakoupit řadu dalších pomocníků a příslušenství, jež vám ulehčí čistění bazénu a zpříjemní pobyt v něm, ať už to jsou schůdky, teploměry, ohřev vody, síťky a kartáče, sprchy a další.

Zdroj fotografií: .BazenyShop.cz

Publikováno v kategorii: Zahrada