Při zařizování bydlení hraje hlavní prim nábytek. Ten patří k nepostradatelnému vybavení. Mnozí z nás vybíráme nábytek zvláště z pohledu praktičnosti a funkčnosti. Není však na škodu ony dvě stránky spojit i s tou estetickou. Design nábytku je ne méně důležitý. Ti z vás, co chtějí mít svůj domov zařízen dle poslední módy, zbystřete. Znalost těch posledních trendů se vám totiž může hodit. A my se zaměříme právě na ty, které budou vládnout příštímu roku 2013. Tudíž se nechejte inspirovat, řadu z nich můžete uplatnit při zařizování svého bytu.

Trendy v interiéru pro rok 2013

Konec roku 2012 se blíží, a proto je tedy na místě jít s dobou kupředu a zařídit si váš domov dle trendů, které budou v kurzu v tom roce příštím. Stejně jako letos budou trendy stavět na přírodních materiálech, kterými je zejména dřevo či imitace tohoto dezénu. Bude opět „IN“ bílá barva, kterou lze krásně zkombinovat s dalšími výraznějšími odstíny tak, aby byl interiér v harmonické rovnováze. Důraz se klade na prostor, útulnost interiéru i teplo domova. Byt by měl působit vzdušně, klidně a světle. Toho lze docílit nejen barvami, ale i zvoleným nábytkem. Nábytek volte v neutrálních barvách, jako je bílá, béžová, smetanová, světle žlutá, pudrová, šedá, hnědá, grafitová, šedomodrá, apod. K tomu je pak možné zvolit doplňky ve výraznějších barvách. Třeba v případě ložnice je důležité, aby místnost působila klidně a vzdušně. Dobré je tedy zvolit neutrální barvy postele a nábytku v kombinaci s klidnějšími barvami dalších dekorací, aby nic v místnosti nepůsobilo jako rušivý element.

moderní ložnice (zdroj: loznice-intena.cz)

ČTĚTE TAKÉ: Garnýže či záclonové tyče jako dekorace pro okna

Styl moderního nábytku pro rok 2013

Trendy ve světě nábytku směřují především k jednoduchosti, minimalismu a lehkosti. Základní prvek moderního nábytku tvoří hladké linie a také precizně propracované detaily. Pro nábytek je podstatná funkčnost, čistota linií, nápaditost, ale zároveň nepřeplácanost, oblé tvary, symetrie a odlehčenost materiálů. Sedací soupravy a obývací stěny vybírejte v duchu – protiklady se přitahují, např. měkké a tvrdé, kulaté tvary a rovné, malé a velké, uzavřené a otevřené. Je tedy možné zvolit jednoduchou obývací stěnu v neutrální barvě a doplnit tak honosnější sedací soupravou, která bude již od pohledu výrazným prvkem obývacího pokoje nebo nějakou zajímavou výmalbou. Obývací stěny budou opět nabízet variabilitu horních i dolních skříněk, které si můžete poskládat tak, jak se vám to hodí.

moderní obývacá stěna (zdroj: fofr-nabytek.cz)

Pro dětský nábytek platí nadále hlavně bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Přednost můžete dát nábytku, jak v tlumených barvách, tak pestrých, neboť z něj pak srší veselost a radost, což je pro dětský svět důležité. Zde se tedy barev nebojte!

moderní barevný dětský nábytek (zdroj: detske-pokoje.eu)

V místnostech dále kombinujte nábytek vyrobený z různých přírodních materiálů, kterými může být dřevo, bambus, kůže, kožešina, korek, pletené a textilní materiály nebo trávy.