Zastínění oken před zvědavými pohledy zvenku je prioritou pro každého, kdo chce mít doma své soukromí, nehledě na to, že stínění je důležité ještě z jednoho důvodu, kterým je hlavně v létě slunce. Praží dovnitř a způsobuje nepříjemné vedro. K zatemnění nebo zastínění oken jde použít spoustu různých prostředků, ovšem určitě vám nejde jen o jejich funkčnost, ale chcete také, aby vám pěkně doplnili styl zařízení vašeho interiéru. Dnešní trh je už opravdu poměrně zahlcen možnostmi a člověk si může vybírat.

Jedním z opravdu krásných způsobů, jak vaše okna zastínit a současně zútulnit se mohou stát římské rolety. Jsou v posledních letech hodně oblíbené a není se čemu divit. Vyrábějí se v množství dekorů a jsou natolik krásné a mají originální princip rolování, že snad není možné, aby se někomu nelíbily. V podstatě se jedná o klasickou látkovou roletu, která je ale svisle po obou stranách prošitá vlascem nebo stuhou, s jejíž pomocí se při vysouvání nahoru roleta v pravidelných intervalech řasí. Nejlépe vypadá asi polospuštěná dolů. Když je zcela stažená, vytváří klasickou rovnou látkovou zástěnu.

římské rolety

ČTĚTE TAKÉ: Garnýže či záclonové tyče jako dekorace pro okna

Kromě tohoto stínicího mechanismu už jste určitě alespoň v časopisech viděli japonské posuvné stěny. Jsou typické pro asijský interiér, odkud pocházejí. Dostaly se ale už i k nám, což je jedině dobře. Jsou to látkové pruhy, které jezdí po kolejnici umístěné na stropě a dole jsou zatíženy. Jsou umístěny v několika řadách, takže se mohou navzájem překrývat a zajíždět za sebe. Neposkytují sice obvykle úplnou tmu, ale jsou velmi efektní a krásné, navíc se dají použít také k optickému předělu prostoru.

japonské posuvné stěny

To vertikální žaluzie jsou už nějaký ten pátek známé. Začínaly hlavně jako zatemnění do kancelářských prostor, ale pak se přestěhovaly také do moderně zařízených bytů, kde sídlí dodnes. Jejich výhodou je snadná manipulace, kterou zvládne každý. Dají se odsouvat na stranu, nebo lamely otáčet na obě dvě strany.

vertikální žaluzie

Zdroj fotografií: www.unoal.cz