Dnešní děti jsou o něco jiné, než tomu bylo v minulosti. Už je moc venku nevídáme, neboť většinou posedávají u počítače, o zábavu se jim stará, PSP, playstation nebo Xbox či si pouštějí nejrůznější DVD na domácím kině nebo 3D televizi. Tato veškerá elektronika v podstatě omezuje jejich fyzickou aktivitu a vaše děti na tom nejsou jinak? Proto jste jim pořídili na zahradu trampolínu, abyste jim zajistili zábavu, při které se pobaví a budou se aktivně hýbat?

Trampolína si vaše děti získala?

Ač nemá trampolína s elektronikou nic společného, vaše děti si ji natolik oblíbili, že je tato zábava doslova podmanila? Pokud počasí dovolí, vaše ratolesti si jdou zaskákat a vyblbnout se? Buďte rádi, neboť má trampolína řadu blahodárných účinků na zdraví. Skákáním na ní se zlepšuje koordinace, koncentrace, spalují se tuky apod. To vše už možná víte. Vás však zajímá údržba trampolíny, neboť chcete aby vám, zejména tedy vašim dětem, sloužila ještě nějaký ten pátek?

ČTĚTE TAKÉ: Jak udržet čistou vodu v bazénu?

Ochranná plachta prodlouží životnost

Trampolína je ve většině případů umístěna na zahradách. Obvykle není chráněna, tudíž je vystavena nejrůznějším povětrnostním vlivům, které mají vliv na životnost tohoto sportovního náčiní. Asi není reálné ji schovávat někam pod střechu, do sklepa, garáže apod. a vytahovat ji jen tehdy, kdy je pěkně a vaše děti si budou chtít zaskákat. Proto je dobré zakoupit vhodné příslušenství, které má ochrannou funkci. Myslíme tím ochranou plachtu, která životnost trampolíny v každém případě prodlouží, bez ohledu na to, zda se jedná o levné trampolíny či právě naopak.

Kdy ochrannou plachtu využít?

Ochrannou plachtou je potřeba zakrýt odrazovou plochu a pružiny trampolíny. Plachta disponuje gumičkou, takže bude dobře držet. Ideální využití je tehdy, kdy už trampolínu používat nebudete, tedy třeba každý večer nebo když vidíte, že se blíží déšť. Plachta zabrání tomu, aby se na konstrukci dostala vlhkost, ať už deštěm nebo sněhem, což by mohlo mít za následek korozi konstrukce. Takže můžeme doporučit, že je dobré dát plachtu na trampolínu právě každý večer. Ne že by déšť trampolínu přímo poškodil, ale skákání na mokré ploše není zrovna příjemné. Na podzim plachtu oceníte také proto, že na trampolínu nebude padat listí. Díky ochranné plachtě zajistíte, že budete mít odrazovou plochu čistou a suchou.

Jak trampolínu zazimovat?

Ptáte se, zda je možné nechat trampolínu na zahradě i v zimě? Samozřejmě můžete. Někteří majitelé trampolín řeší zazimování trampolíny právě tak, že ji pouze přikryjí zmíněnou plachtou. Pakliže je vaše trampolína se sítí, určitě je dobré síť sundat a sklidit. Odrazová plocha se musí ochrannou plachtou přikrýt včetně pružin. Sníh se tak na pružiny nedostane. Takto může vaše trampolína přezimovat, ale její životnost se snižuje. Takže je úplně nejlepším řešením trampolínu prostě před zimou rozebrat na jednotlivé díly a uložit ji na suché místo. Když se rozloží, přece jen nezabere tolik místa.