Milujete steaky? Obecně si nejvíce pochutnáte tehdy, kdy si připravíte jakékoli maso? Když však máte možnost, třeba, když zajdete do restaurace, nejraději si dáte steak z hovězího masa? Doma si však na grilování hovězího masa netroufnete? Nevíte, jak na to a máte obavy, že grilování zkazíte? Váš strach je však zcela zbytečný. Grilování hovězího masa není nic složitého a nepotřebujete být profesionálním kuchařem. Stačí, když koupíte kvalitní maso, vsadíte na dobrý recept a máte k dispozici pořádný gril.

Výběr vhodného hovězího masa na steaky

Před přípravou steaků je potřeba maso zakoupit. Určitě se vyplatí pořídit hovězí maso čerstvé, nikoli mražené. To byste si jen zkazili chuť a grilování by byla ztráta času. Zajděte tedy do řeznictví, kde mají vždy čerstvé a kvalitní maso. Můžete se poradit s řezníkem, ten vám jistě nějaké hovězí maso na steaky doporučí, obecně je však nejlepší pravá svíčková. Pravá svíčková je nejkvalitnějším hovězím masem, nicméně je poměrná drahá. Chuťově plnohodnotnou náhradou je i falešná svíčková, která je levnější. Jedná se o hovězí plec, která však není mramorovaná tukem. Hovězí maso by mělo být uleželé, krásně červené a nesmí být na omak jakoby slizké. V řeznictví požádejte o kus masa nebo přímo o nakrájené plátky. Ideální, když budou mít 2-3 centimetry.

ČTĚTE TAKÉ: Grilujte kdykoli máte chuť

Jak steaky správně propéct?

Největší kumšt je správné propečení steaků. To, jak maso propečete, se projeví na chuti. Dobrý steak by měl být vždy krvavý. S tím byste měli počítat. Bude jemný a šťavnatý. Zcela propečený steak nikdy nebude chutnat tak dokonale. Nicméně existuje několik stupňů propečení hovězích steaků, jež můžete vidět na následujícím obrázku. Každému vyhovuje jiný stupeň, takže stačí vyzkoušet a určitě si najdete tu variantu, která pro vás bude vyhovující.

Grilovaný steak z falešné svíčkové

Na závěr vám přinášíme jeden velice chutný recept na grilovaný steak z falešné svíčkové, který stojí za to připravit. Na 4 porce budete potřebovat následující suroviny:

  • 4 steaky z falešné svíčkové,
  • 1 hrnek červeného vína,
  • 2 hrnky hovězího vývaru,
  • 1/2 hrnku rajčatového protlaku,
  • 2 -3 lžíce nasekaných lístků rozmarýny,
  • 3 špetky sušeného tymiánu,
  • mletý pepř a mořská sůl.

Maso nejprve potřete olejem a posypte lístky rozmarýnu. Nechejte zhruba půl hodiny, až 40 minut, uležet v pokojové teplotě. Než se steaky odleží, připravte si omáčku. Svařte víno, hovězí vývar, rajčatový protlak a tymián na polovinu původního objemu. Až budou steaky odležené, rozehřejte si gril a na přímém žáru falešnou svíčkovou grilujte po obou stranách. Doba grilování závisí na tom, jaký stupeň propečení si přejete. Až budou steaky hotové, sejměte je z grilu a nechte ještě chvíli v teple dojít. Pokud mezitím omáčka již ochladla, prohřejte ji. Steaky podávejte s omáčkou a jako příloha se hodí americké brambory a zelenina.

Zdroje fofografií: grilykrby.cz, bifteky.cz