Mezi nejvděčnější doplněk každé okrasné zahrady patří bezpochyby zahradní jezírko. Avšak jen samotné jezírko nestačí! Nebylo by to to pravé, kdyby jezírko nebylo osázeno vodními rostlinami a ve vodě neplavaly rybičky. Nádhernou oázu na zahradě vytvoříte pouze z jezírka, kde to žije. Teprve tehdy získá zahradní jezírko svou krásu. Na své zahrádce sice zahradní jezírko máte, ale máte pocit, že mu něco chybí? Chtělo by to více rostlin? Nebo necháváte osázení rostlin až na jaro? Právě na jaře máte jedinečnou příležitost vylepšit a zvelebit tento vodní prvek.

Krásné a užitečné vodní rostliny

Vodní rostliny jsou pro zahradní jezírka, zvláště pro biotopy důležité. Některé rostliny neslouží pouze pro okrasu, ale mají i funkci čistící a dokážou potlačit růst řas a sinic, takže vám v jezírku udělají velkou službu. Jsou perfektním parťákem k filtracím a vyhnete se používání bazénové chemie. I koupací jezírka je dobré osadit určitými rostliny, ač se vám to může zdát jako nesmysl, neboť pomohou udržet vodu čistou a díky nim se nebudou ve vodě tvořit zmíněné řasy a sinice, které jsou pro organismus nebezpečné.

Vybíráme vodní rostliny

Při výběru vodních rostlin je potřeba zohlednit velikost vodní plochy a rovněž i hloubku. Ne všechny rostliny jsou totiž vhodné do každého zahradního jezírka a je potřeba dodržet jejich nároky na pěstování. Výběr rostlin z vodní říše je však natolik široký, že je v každém případě z čeho vybírat.

Rostliny do hluboké vody

Pokud máte zahradní jezírko alespoň 60 cm hluboké, a kvůli zamrzání by tato hloubka měla být minimální, můžete do něj sázet rostliny na dno, které koření ve hloubce. V tomto případě můžete sáhnout po rostlinách zcela ponořených nebo s listy a květy, které se pohybují na hladině nebo nad ní. Rostliny zcela ponořené vidět nejsou a tudíž neplní okrasnou funkci, ale jejich přítomnost je neméně důležitá, protože spotřebovávají oxid uhličitý a minerály. Díky nim se tolik netvoří řasy. Zakoupit můžete vodní mor, stolístek, bahničku, prameničku nebo růžkatec. Mezi nejoblíbenější a nekrásnější vodní rostliny patří lekníny. Koření na dvě a listy a květy plavou na hladině. Jejich popularita tkví zejména v nádherných barevných květech, které rozzáří všechna zahradní jezírka. Vyšlechtěno bylo mnoho druhů v několika nádherných barvách. K dostání jsou lekníny miniaturní, malé, střední i obrovské v bílé barvě, a několika odstínech růžové, žluté, fialové a červené. Mezi další kvetoucí vodní rostliny patří i stulík nebo plavín se žlutými květy.

Rostliny do mělké vody

I na okrajích jezírka, či v mělké vodě, je dobré mít nějaké vodní rosliny, jejichž kořeny jsou pod hladinou, ale převážná část rostliny roste nad vodou. Velice pěkné jsou bahenní kosatce, ďáblíky, suchopýry. Velmi vlhkou půdu mají rády i další rostliny, které můžete vysadit podél jezírka. Jsou jimi pomněnka, rdesno, pryskyřník, čechrava, máta.

Volně plovoucí rostliny

Do zahradního jezírka můžete pořídit o rostliny, které potřebují k životu jen vodní hladinu a nikam se nevysázejí. Jedná se o rostliny plovoucí na hladině. Řadí se k nim třeba vodní hyacint, azolka nebo voďanka.

Zahradní jezírka bez rostlin působí hole a bez duše. Rostlin do zahradního jezírka je nespočet. Každý si jistě vybere ty, které se mu budou líbit, a které bude moci s radostí na své zahrádce pozorovat.

Publikováno v kategorii: Zahrada