I když si zatím slunečních paprsků moc neužíváme, doufejme, že nebude trvat dlouho a my se sluníčka dočkáme v jeho plné síle. Ač se na něj všichni těšíme, nastanou chvíle, kdy se před ním přece jen potřebujeme schovat. Ochranu před sluncem v létě vyžadujeme nejen tehdy, kdy trávíme čas venku, ale i v interiérech. V zimě zase naopak potřebujeme být v teple, čím méně ho z našich domácnosti uniká, tím lépe. A jak to tak s momentálním počasím vypadá, zima ještě pořád vládne. Zabránit únikům tepla i ochránit před sluncem dokáží venkovní žaluzie.

Proč venkovní žaluzie?

Venkovní žaluzie jsou dobrým řešením, jak pro léto, tak zimu a z pohledu energeticky šetrného bydlení dokonce nezbytným doplňkem. Venkovní, nebo-li také předokenní žaluzie mají perfektní izolační vlastnosti, zabrání průsvitu až 80 % slunečních paprsků. Jsou považovány za nejefektivnější stínící techniku. V místnostech zachovají denní světlo a zabrání jejích přehřívání. Utlumí také zvuk zvenčí, třeba při projíždění aut apod. Jako každá jiná stínící technika vám i venkovní žaluzie poskytnou soukromí před zraky sousedů a procházejících osob.

Trend se ubírá dvěma směry

Velice v oblibě jsou momentálně látkové stínící prvky, které v interiéru plní i funkci designovou. Vypadají totiž atraktivně a jsou originálním moderním doplňkem každého bydlení. Pokud však vzpomeneme cenu látkových žaluzií, klasické vnitřní žaluzie jsou o něco levnější, avšak po designové stránce jsou látkové stínící prvky povedenější. Na druhou stranu se dnes zároveň myslí i na úspory energií a z tohoto pohledu jsou žádány venkovní žaluzie. Cena těchto žaluzií se pak odvíjí od toho, jaké parametry žaluzií zvolíme. Trend nízkonákladového bydlení opět vrátil předokenní žaluzie v zájem. Proto se velmi často kombinuje obojí, jak vnitřní, tak venkovní stínění.

Lamely lze regulovat

Exteriérové žaluzie jsou tvořeny z lamel a díky nim lze regulovat teplotu a světlo v místnosti. Pokud jsou úplně stažené, sluneční paprsky a světlo neproniká do interiéru téměř vůbec. Jestliže chcete vpustit do místnosti světlo, sami si sklon lamel regulujete, jak chcete. A jelikož se v našich končinách počasí mění, dalo by se říct, z minuty na minutu, můžete na něj reagovat správným nastavením žaluzií, ať už máme jakékoli roční období. Zajistíte si tak příjemné klima, když je příliš horko, i když je venku zima.

zcela stažené venkovní žaluzie
venkovní žaluzie - pohled z interiéru

Jaké zvolit venkovní žaluzie?

Venkovní žaluzie je možné namontovat přímo na okno, do prostoru, který se připraví pod fasádou nebo na fasádu. Systém lamel pak rotuje po vodící liště. Ovládání je dvojí – manuální nebo motorové. Motorové je pohodlnější a pro více žaluzií je dobré použít centrální ovládání. 1 pohon však připadá maximálně na 3 žaluzie. Co se týče designu, máte nespočet možností, jak venkovní žaluzie vybrat s ohledem na vaše okna, fasádu a další prvky vašeho domu.