Z policejních statistik vyplývá, že počet vloupaní do bytů a domů každoročně stoupá. Proto je potřeba věnovat pozornost bezpečnostním prvkům našeho domu nebo bytu. Z hlediska vniknutí patří mezi nejrizikovější místa dveře a okna. Je tedy dobré začít alespoň u těch dveří a pořídit si do své domácnosti bezpečnostní dveře. Rozhodně tak uděláte první a zároveň důležitý krok, který přispěje k celkové ochraně vašeho majetku.

Běžné vchodové dveře nejsou pro zloděje bariérou

Je pravdou, že mnozí z vás si ani neuvědomují, že i pro méně zkušeného zloděje, nepředstavují klasické vchodové dveře, nikterak složitou překážku. Existují různé způsoby, jak takové dveře zdolat a věřte, že byste je zvládli i vy. Stačí např. vysadit dveře z pantů, vylomit nebo odvrtat zámek. Často lze tyto úkony provést během pár minut. Zloději tak rychle vpadnou do vašeho domu nebo bytu a váš majetek je v jejich rukou. Proto jsou právě bezpečnostní vchodové dveře doporučovány jako základ proti neoprávněnému vniknutí a na ochranu.

Všímejte si bezpečnostní třídy

Pokud jste si řekli, že je ten správný čas pro pořízení bezpečnostních dveří, rádi vám poradíme, na co se při výběru soustředit. Velice důležitým údajem pro bezpečnostní dveře je bezpečnostní třída, do které dané dveře spadají. Třídy byste si měli všímat nejdříve. Celkem jich je šest. Za naprostý základ lze považovat 2.třídu. Do běžných domácností se většinou instalují bezpečnostní vchodové dveře třetí a čtvrté třídy.

Důležité jsou i další prvky

Klíčová není pouze bezpečnostní třída, ale i kombinace dalších prvků, které bezpečnostní dveře tvoří. Jedná se o aktivní a pasivní jistící body, jejichž účelem je bránit proražení dveří, ale také vysazení dveří z pantů či rozražení zárubní. V podstatě lze tyto prvky charakterizovat jako celkové zabezpečení principu klasického používání dveří. Také je dobré vědět, před samotným objednáním i instalací, že dveře, které myslí na bezpečnost, by se měly otevírat do interiéru. Bezpečnostní dveře nejlépe fungují v kombinaci s bezpečnostními zárubněmi. Není to podmínkou, ale když už si nové dveře pořizujete, je na místě vyměnit i zárubně za bezpečnostní.

Základem je i odpovídající kování a zámek

Na bezpečnostní dveře je nutné namontovat zámek, který je ideálně stejné třídy jako dveře. Na takové dveře totiž nelze instalovat obyčejný zámek a v jádru věci by to bylo i nesmysl. Jejich kvalita a stupeň zabezpečení by se rapidně snížil. Myslete i na speciální kování. Nabídka bezpečnostního kování je široká a jistě vyberete velice designové a moderní provedení.

Pokud chcete svému domovu pořídit bezpečnostní dveře, obraťte se odborníky, kteří vám podloží nabité zkušenosti a kvalifikaci odpovídajícími certifikáty. Montáž takových dveří by měla být provedena odborně a se zárukou. Díky těmto dveřím se budete cítit mnohem více v bezpečí a nemusíte se obávat o svůj majetek, a ani o vás samotné.

Zdroje fotografií: www.next.cz