Domov je místo, ve kterém žijeme obvykle se svou rodinou, kde je vše uspořádáno podle jeho obyvatelů, každý má v něm svůj koutek, vlastní prostor, do kterého se může uchýlit před ostatními a je to nutnost, kterou sice bereme jako samozřejmost, ale nikdo nepochybuje o tom, jak je domov pro život důležitý. Rádi se zde vracíme, cítíme se bezpečně a je nám v něm prostě dobře. Jenže, ač si to nechceme připustit a mnohdy nad tím ani neuvažujeme, lusknutím prstu můžeme o svůj domov přijít. Stačí, aby přišla třeba nějaká živelná pohroma nebo se k nám vloupou zloději a vše může být zcela jinak. Naše bydlení může utrpět újmu nebo může být zcela zničeno.

S pojištěním domácnosti to zvládnete

Takové situace nikomu nepřejeme, jenže bohužel mohou nastat. Abyste tyto nepříjemnosti snášeli lépe, je dobré mít správné pojištění domácnosti. S ním se to dá zvládnout lépe. Přírodní živly útočí čím dál častěji, zejména ty vodní. Ale velice rychle vznikne např. i požár. Ten, kdo podcení tato rizika a své bydlení si nepojistí, či se pojistí, ale špatně, může být následně nemile překvapen. Živelné pohromy se totiž neptají a přiženou se rychle bez ohlášení. Zničí váš domov a vám zbudou oči pro pláč. A co zloději? Ti vám taky svou návštěvu předem neoznámí. Jestliže pojištění nemáte, nikdo vám nic nedá. A pokud jej přece jen máte, ale špatné, pak vám pojišťovna vyplatí jen mizernou částku nebo i dokonce nic. Přitom stačí málo! Sjednat si to správné pojištění domácnosti nebo si pozorně přečíst pojistné podmínky a domluvit se na tom, co je z pojištění kryto a do jaké částky se škody vyplácí.

ČTĚTE TAKÉ: Bezpečnostní dveře a alarm, aneb, jak se bránit proti zlodějům?

Riziko hrozí všude

Možná si můžete myslet, že vám se nic takového stát nemůže, ale riziku je vystaven každý objekt, ať už se nachází např. v povodňové zóně či nikoli. Taky neovlivníte to, zda se o váš byt či dům pečlivě staráte. Komukoli z vás může voda vytopit dům, silný vítr odnést střechu, krupobití rozbít okna, požár zničit celý dům, zloději ukrást vybavení, spadnout strom, prasknout vodovodní potrubí nebo během bouřky blesk zničí elektrické vedení apod. Poté je potřeba škody urychleně odstranit a navrátit bydlení, pokud možno, do původního stavu. To však sebou přináší značné náklady a obvykle nemáte peníze k dispozici.

Co pojistit?

Řešením problémů je pojištění domácnosti. Pojišťovna vám škody proplatí. Dnes naštěstí existuje komplexní pojištění domácnosti, díky kterému se budete moci pojistit proti různým pohromám, apod. ať už vybavení domácnosti, tak veškeré zařízení, cennosti a peníze. Pojišťovny přistupují ke každému klientovi individuálně a lze uzavřít pojistnou smlouvu jako pomoc proti čemukoli. Vy však musíte sdělit vaše požadavky a záleží na vás, jakou variantu pojištění si zvolíte. Díky internetu je možné sjednat pojištění nemovitosti online, aniž byste se museli osobně dostavit někam na pobočku pojišťovny. Velice praktická a užitečná je aplikace kalkulačka, prostřednictvím které si můžete ihned vypočítat cenu vašeho pojištění domácnosti na míru. Ušetříte čas i peníze.

Zdroj fotografie: klikpojisteni.cz