Terasa nebo balkón představuje pro mnohé z nás nezbytnou součást bydlení. Jedná se o praktické a účelné prostory, jež jsou venkovní domácí oázou klidu a pohody. Můžeme zde popíjet ranní kávu, vychutnávat si oběd či večer posedět u sklenky dobrého vína. Prostě trávit čas během celého dne, pokud nám to počasí dovolí. Není lepší kombinace, než si optimistickou letní náladu užívat kdykoli doma na balkóně nebo terase.

Pobyt na slunci může být otrava

I ti největší příznivci slunce nám však dají za pravdu, že je přece jen potřeba se před slunečními paprsky čas od času schovat. A pobyt na terase a balkóně by nebyl to pravé bez zastínění. Pokud máte balón či terasu situovanou tak, že na ně po celý den svítí slunce, pak není tato poloha, z pohledu obývání i pro pěstované rostliny, ideální. V těchto podmínkách byste si pobyt moc neužili a doslova se potili pod slunečními paprsky, nehledě na to, že byste se vystavovali příliš škodlivému UV záření. Moc dlouho byste to nevydrželi a přesunuli se schovat někam do chládku. Abyste však prostor, který se vám nabízí, maximálně využili, pouvažujte o instalaci markýzy venkovní. Jedná se o řešení, které vám komfortu vůbec neubere, ba naopak přidá.

ČTĚTE TAKÉ: Užijte si první sluníčko na terase!

Markýza jako účelný a estetický doplněk

Stín můžete vytvořit např. pomocí slunečníku, ale s ním musíte neustále pohybovat a otáčet jej v závislosti na pohybu slunce. Markýza je varianta, která se připevní nastálo a v tomto směru už po instalaci nevyžaduje žádnou další manipulaci. Markýzy jsou investicí v řádu stovek, ale i tisíců korun, dle pohodlí, které požaduje. Máme na myslí zejména způsob ovládání. Ten může být manuální nebo poháněný motorem na dálkové ovládání. Nicméně vám markýzy zajistí potřebný stín, chládek, sníží teplotu v místnosti a díky obrovské nabídce látek a různých barev jsou atraktivním a esteticky hodnotným prvkem každého domečku.

Výsuvná markýza je žádaným a oblíbeným typem

Markýzy mohou být obecně, z pohledu konstrukčního řešení, dvojího typu – pevné a výsuvné. Ty pevné se nejčastěji instalují tam, kde svítí slunce intenzivně během celého roku. Mnohem oblíbenější jsou však markýzy venkovní výsuvné, které lze podle potřeby ovládat. Jak už jsme zmínili výše, ovládání je možné buď ručně klikou nebo s pomocí elektrického motoru. Ty nejmodernější markýzy mohou být ovládány také čipem, který dává signál markýze, a ta se vysunuje a zasunuje automaticky v závislosti na intenzitě slunečního svitu. Markýza však neslouží pouze jako ochrana před sluncem, ale také před deštěm či nadměrným větrem. Markýza může být rovněž dle typu vybavena také integrovaným nebo dodatečným led osvětlením, které oceníte až se setmí.

Jaký vzhled markýzy zvolit?

Co se týče designové stránky, moderní markýzy jsou velice povedené a jistě budete mile překvapeni. Třeba společnost Univers nabízí přibližně padesát druhů látek, ze kterých si vybere opravdu každý. Dle nejnovějších trendů jsou velice módní výrazné barvy žluté či vínové.

markýza ve vínové barvě je moderní
trendy je i markýza ve žlutých odstínech, které září
markýza v kombinaci červené a neutrální zelenkavé barvy

Látky jsou výhradně využívány pouze na výrobu markýz. Jejich předností je zejména kvalita a odolnost proti povětrnostním vlivům. Všechny markýzy disponují speciální úpravou povrchu, který zaručuje ochranu proti nasáknutí vodou a plesnivění. Markýzy jsou opatřeny také UV filtrem, takže skrze ně nedochází k průniku škodlivých UV paprsků.

Když shrneme výhody markýz, pak nám jasně vychází, že při přílišném slunečním svitu, dešti i větru nemusíte být nuceni posezení opustit a i nadále si můžete užívat pobyt na čerstvém vzduchu. Nespornou předností je i atraktivní design.

Zdroj fotografií: markýzy Univers