Terasa je v současné domě hojně využívanou externí součástí rodinných domů. Dodává bydlení mnohem větší komfort a je ideálním přechodem mezi vnitřní místností domu a venkovní zahradou. Terasa umožňuje užívat si čerstvého vzduchu, trávit čas venku a přitom se nevzdávat pohodlného posezení. I vy momentálně stavíte terasu? Nebo ji rekonstruujete a chcete jí dát moderní podobu? Pak si v dnešním článku povíme více o dlažbách, jejích výhodách a typech, jež jsou pro terasu vhodné.

Podlaha je základem každé terasy

Důležitým prvkem každé terasy je zejména podlaha, která by měla vydržet nepřízeň počasí, pobíhání domácího mazlíčka, chození ve špinavých botách či dovádění dětí. Je potřeba myslet také na to, že na podlaze bude umístěn venkovní nábytek, ať už ze dřeva, kovu, plastu, se kterým se neustále manipulujete, takže by neměla být dlažba poničená využíváním tohoto nábytku. Pokud budete na terase také grilovat, může dojít ke zašpinění podlahy a z tohoto pohledu je dobré, když se může podlaha snadno vyčistit. Podlaha by měla navazovat na vnitřní prostor i zahradu. Podstatná je rovněž protiskluzovost, bezpečnost, otěruvzdornost a mrazuvzdornost.

ČTĚTE TAKÉ: Údržba a čištění venkovní dlažby nejen po zimě

Jakou podlahu zvolit na terasu?

Velice hojně používanou podlahovou krytinou do venkovních prostor je venkovní dlažba. Pokládáte-li si otázku, jakou dlažbu vybrat na vaši terasu, pak máte několik možností a to např. dlažbu keramickou, betonovou, cihlovou, dřevěnou, zámkovou a také jako přírodní kámen. Tyto zmíněné typy patří mezi nejoblíbenější. Volba vhodného typu dlažby na terasu však závisí na tom, zda terasa navazuje na travnatou plochu, na chodníček, je v bezprostřední blízkosti od bazénu apod. Dlažba by měla být v souladu s materiály, jež jsou již na zahradě použity. Přiblížíme vám alespoň 3 druhy dlažeb, které lze vidět na terasách nejvíce.

Keramická dlažba

Na terasy se nejčastěji využívá dlažba keramická, zejména díky výběru z nepřeberné škály barev a rozměrů. Keramická dlažba je velice krásná na efekt a splyne dokonale zvláště s vnitřním prostorem. Pokud budete vybírat tento typ dlažby, pak se dívejte pouze po protiskluzových keramických dlažbách. Keramické dlažby vypadají nádherně na terasách, které jsou vyvýšené a do zahrady je třeba sejít např. po schůdkách. Tato dlažba se poměrně dobře udržuje. Stačí ji vytřít hadrem s jarovou vodou. Nabízí kombinaci příznivé ceny a dobré kvality.

keramická dlažba

Betonová dlažba

Jestliže je terasa jeden rovný terén s domem i zahradou, pak je velice dobrou variantou dlažba betonová. Jednou z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších betonových dlažeb je zámková dlažba. Kromě vysoké odolnosti proti nepříznivým vlivům, ať už klimatických, tak mechanickým, oceníte i výběr z různých designových provedení. Betonová zámková dlažba je v porovnání s ostatními materiály velmi příznivá. Je odolná a trvanlivá. Může však některým z vás připadat mnohem mohutněji, než-li třeba keramická dlažba. Co se týče údržby betonové dlažby, můžete s ní mít o něco více práce. Beton je totiž nasákavý materiál, takže pokud na něj ukápne třeba olej, mohou se na dlažbě vytvořit skvrny. Díky vlhkosti může na betonové dlažbě růst mech, případně mezi spárami. Proto není od věci, čas od času tuto dlažbu očistit vysokotlakovým čističem. Proti pronikání vody a mastnoty lze použít hydroizolační nátěr.

betonová zámková dlažba

Dřevěná dlažba

Zcela přírodním materiálem je dlažba dřevěná, která vypadá krásně, pokud máte na zahradě i rodinném domě dřevěné prvky. Je působivá, má jedinečný přirozený vzhled a hodí se na každou terasu. Mnozí z vás jistě nedají na dřevo dopustit. Po dřevěné podlaze se příjemně chodí i na boso, je teplá a komfortní. Musíte však počítat s tím, že dřevo neustále pracuje, musí se tedy ošetřovat a po několika letech bude vyžadovat výměnu.

Zdroj fotografií: Presbeton

Publikováno v kategorii: Zahrada