Zvláště mladým lidem se na počátku kariéry a osamostatnění nepoštěstí mít ihned vlastní bydlení. Jste v podobné situaci? Pokud nemáte zámožnější rodiče, milióny na kontě nebo jste nějaké to bydlení třeba nepodědili po prarodičích, pak se vám moc možností nenabízí. V této fázi vám obvykle nezbývá nic jiného, než si alespoň do začátku pronajmout byt. Jak najít vhodný podnájem a jak si následně takový pronajatý byt zařídit, ti si povíme v dnešním článku.

Výhody bydlení v pronájmu

Z finančního pohledu je výhodnější investovat do nákupu vlastní nemovitosti nebo bytu, než si jej pronajímat. Vždy však tomu být nemusí. Lze sehnat i byty na pronájem za výhodné ceny. Bydlet v pronajatém bytě je lepší třeba v situacích, kdy:

  • se chcete odstěhovat do nového města,
  • potřebujete se přestěhovat rychle,
  • víte, že se v následujících letech budete stěhovat jinam,
  • nechcete se starat a udržovat případný dům nebo byt,
  • nejste si jistí budoucností.

Pronájem bytu má své výhody. Jimi jsou zejména rychlost a jednoduchost. V podstatě ihned se můžete nastěhovat a pronájem se vybírá o něco lépe, než byt, který kupujete např. na celý život. Nesmíme opomenout i jednu podstatnou věc, a tou je možnost rychlého odstěhování.

Hledáme podnájem

Ať už sháníte jakékoli bydlení, i v případě podnájmu můžete hledat na vlastní pěst nebo se obrátit na realitní kancelář. Stále častěji se využívá pro vyhledávání nového bydlení internet. Provozovatelé portálu realitybook.sk tento fakt potvrzují. Zkuste se tedy nejdříve poohlédnout na internetu. Následně můžete oslovit realitní kancelář, pokud uznáte za vhodné, že pro vás tato cesta bude výhodnější. I když budete bydlet pouze v pronajatém bytě, je potřeba připravit nájemní smlouvu s majitelem nemovitosti, což je jednodušší vyjednávat skrze realitku. Do nájemní smlouvy je nutné uvést takové podmínky, se kterými budou souhlasit obě strany, vy jako nájemník, stejně tak nájemce.

Zařizování pronajatého bytu

Pakliže vše dobře dopadne a vy si najdete svůj první byt, kde se na čas usadíte a můžete se stěhovat, vyvstává ještě jedná otázka, jaké zařízení do něj pořídit? Nemusí být zařízený vůbec, anebo ano, ale stávající vybavení vám nevyhovuje. Není asi na místě pořizovat nákladnější nábytek, který se vám případně do vlastního bytu hodit nebude. Vybírejte spíše takový, který budete moci snadno přestěhovat, a který využijete i později. Do začátku vám postačí alespoň základně vybavená kuchyň sporákem, ledničkou, mikrovlnnou troubou. Neměl by vám chybět jídelní stůl a aspoň dvě židle. Obývací pokoj lze zařídit účelně a levně díky variabilnímu nábytku. Stačí menší skříňka pod televizi. Místo sedací soupravy postačí třeba sedací pytle. Širokou nabídkou najdete na sedaci-pytle.cz. Jsou pohodlné a nezaberou vám tolik místa jako sedačka. Jedná se o levnější a přitom velice moderní řešení. Do ložnice investujte a v každém případě pořiďte vlastní postel s kvalitní matrací. Na posteli se nevyplatí šetřit. Dále postačí jedna šatní skříň na oblečení. Nezapomínejte na to, že atmosféru bytu nevytváří ani tak nábytek, jaké stylové bytové doplňky. Zkuste si třeba sami vytvořit nějaký obraz, ač to bude cokoli, i kdyby jen nějaké čáry a různé tvary, vždy z toho může být umělecké dílo. Vděčné jsou také svítidla a lampičky. Tu pravou romantiku a útulnost dotvoří svíčky a pokojové rostliny.