Kvalitní plot je vždy výrazným prvkem dotvářejícím celkový dojem z vaší nemovitosti. Výběr vhodného plotu a dobrá příprava jsou podmínkou, která ušetří spoustu zbytečné práce. Nicméně vždy se vyplatí obrátit se na specialisty v oboru. Na nejčastější dotazy ohledně stavby plotu a především kované varianty zodpoví Miloš Němeček ze společnosti LAMARK, největšího výrobce kovaných plotů u nás.

Na rozdíl od jiných evropských zemí, ve kterých nechávají své pozemky bez oplocení, má v Česku oplocování dlouhou tradici. Ploty vyvedené z různých materiálů jednoduše nalezneme až na výjimky úplně všude a protože plot je záležitost, která zasahuje do života i vašemu okolí, je důležité, aby splňoval zákonem dané parametry.

Q: Jaké povinnosti je nutné splnit, pokud si chceme postavit plot na svém pozemku?

Pokud plánujete postavit plot s podezdívkou, je potřeba takovou stavbu ohlásit, neboť se na ni vztahuje stavební zákon. Rovněž u renovace plotu se můžete dostat do konfliktu s katastrální mapou. V každém případě neuděláte chybu, když se obrátíte na stavební úřad, kde vám důležité otázky zodpoví. Doporučuji nevynechat ani sousedy, ušetříte si případné budoucí rozbroje.

Q: Kdo má povinnost postavit plot, já nebo soused?

Není nikde definováno, že byste museli stavět plot na levé straně a soused na pravé, jak se lidé často domnívají. Je to vždy o vzájemné dohodě a to včetně podílu na stavebních pracích.

Q: Musím přizvat na realizaci stavební firmu nebo ji mohu provést vlastnoručně?

Uvědomme si, že do přípravy patří zaměření pozemku, rozkreslení podrobného plánu s vyznačením sloupků a dalších náležitostí. I přesto že byste to zvládli, ze zákona je definované, kdy už je nutné obrátit se na specializovanou firmu. Především v případě v případě, že plot sousedí s pozemními komunikacemi, veřejným prostranstvím nebo má vyšší než povolenou výšku.

Q: Jakou variantu plotu byste zájemcům o kvalitní oplocení doporučil?

Vzhledem k tomu, že se zaměřujeme pouze na kované ploty, tak variantu kovanou. Z mého pohledu totiž nabízí jednoznačně nejvíce. Vypadá nádherně, je bezúdržbová a stářím navíc získává na hodnotě. Dále bych doporučil jakoukoli variantu s podezdívkou a vystavěnými sloupky. Pletivo je sice nejlevnější varianta, ale ani s osazením vhodných rostlin a keřů nevypadá výsledek příliš kultivovaně.

Kovaný plot vypadá velice atraktivně a vydrží vám na celý život

Q: Jaký plot byste doporučil s ohledem na bezpečnost?

Každý plot je v podstatě jen psychologická bariéra. Aby byl opravdu funkční, musel by být velmi vysoký a nejlépe na vrcholu opatřen žiletkovým drátem. Tuto funkci často zastoupí živý plot, o který se majitel delší dobu nestaral.

Q: Co byste doporučil všem zájemcům o nový plot?

Určitě bych je varoval, před rozhodováním jen podle jednoho kritéria, a to ceny. Plot je záležitost dlouhodobá, která bude sloužit i po několik generací. Je důležité, aby lidé přemýšleli v širším kontextu. Opravdu jim malý přeprodejce nabídne komplexní servis? Přesněji, postará se o ně od návrhu až po montáž a zaručí flexibilní pozáruční servis? Osobně bych dal přednost někomu s vlastním výrobním a technologickým zázemím. Z mého pohledu je každopádně důležitá také samotná životnost zvoleného plotu, tu bych neopomíjel.

Publikováno v kategorii: Zahrada