Pokud máte rádi jedinečnost a originalitu, notnou dávku inspirace vám může přinést Skandinávie. Seveřané mají styl a vkus, který promítají do nábytku, jež má svůj osobitý design. Mezi země Skandinávie se řadí Norsko, Švédsko a Finsko a odtud byl převzat termín skandinávský nábytek, jež má společné charakteristické znaky. Těmi jsou odlišná konstrukce i design, který se od evropského nábytku liší. Skandinávský nábytek je důmyslný, funkční a důraz se klade na kvalitu a zpracování.

Co je pro skandinávský nábytek typické?

Pro skandinávský nábytek je typické také to, že je skladný a multifunkční. Je to dáno tím, že je zcela běžné, že v domech i bytech jsou menší místnosti. Zejména z toho důvodu, že jsou ceny domů i bytů docela dost vysoké. Zároveň se dbá na to, aby nábytek vypadal atraktivně a byl dostupný všem. Mezi charakteristické prvky se řadí skladnost, multifunkčnost, jednoduchost, přírodní barvy, kvalitní materiál, které můžete vidět třeba v případě postele z masivu na obrázku níže. Postel z borovicového masivu ušetří spoustu místa, co se týče úložných prostor, které lze efektivně využít.

Multifunkční dvoulůžko v bílém lakovaném provedení z borovicového masivu

Seveřané mají rádi strohost a čistotu. Nábytek je jednoduchý, bez výrazných kudrlinek, ozdob, propracovaných úchytek. Nečekejte tedy nic honosného a robustního. Vidět to lze názorně v případě šatní skříně z masivu na následující fotografii, která se bude hezky vyjímat v ložnici, dětském pokoji, na chodbě, v předsíni apod.

Jednoduchá skandinávská šatní skříň se zrcadlem vynikne v každé místnosti

Jak kombinovat skandinávský nábytek s výmalbou?

Zařízení ve skandinávském stylu musí být v prvé řadě kvalitní a jednoduché. Dávejte si však pozor, aby váš interiér nepůsobil až moc monotónně, neboť sem tento styl může směřovat. Skandinávský nábytek se vyznačuje čistými liniemi, přirozenými a přírodními barvami, zejména bílou barvou. K těmto barvám zvolte vhodnou výmalbu. Možná vás napadá vymalovat tmavšími výraznými odstíny, ale ve Skandinávii je tomu právě naopak. Do interiérů chtějí vnést nejen nábytkem, ale i barvami na stěnách světlo, neboť je zde poměrně pochmurné počasí. Dejte tedy přednost světlejším tonům, jež dokáží povzbudit a místnosti osvětlit.

Jak oživit tento minimalistický styl?

Aby váš byt nepůsobil až moc chladně, je dobré jej oživit něčím, co mu dodá na útulnosti. Doporučujeme třeba jednu stěnu v místnosti obložit dřevem, které je v souladu se skandinávským stylem a přírodou, zároveň bude místnost díky dřevu působit teple. Pokud se vám nelíbí obložená stěna, pak stačí mít dřevěné jiné prvky, např. zárubně. Velice pěkně vypadá světlá dřevěná podlaha. Dále umístěte do místností barevné doplňky. V případě obývací stěny nebo knihovny z masivu, jsou dekorace, jako např. vázy, svíčky, sošky a podobné doplňky v zářivějších barvách a atypických tvarech, krásným oživením. Zapomenout nesmíme ani na textilie. Teplý dojem vytvoří pestrobarevné polštářky, přehozy, závěsy apod.

Praktická polička na knihy i dekorace, které oživí daný prostor

Zdroj fotografií: specialista na skandinávský nábytek e-shop idea-nabytek.cz