Žaluzie jsou dnes běžnou součástí oken řady domácností. Jsou moderní, krásné, praktické, ale do té doby, než se na nich usadí prach či špína. Vrstva prachu není nikterak atraktivní, nehledě na to, že může způsobovat i zdravotní potíže, zejména alergikům. Proto je potřeba prach čas od času odstranit. Existuje několik způsobů, jak žaluzie čistit. Tak či onak se připravte na to, že to bude docela drbačka. Tím, že mají velké množství lamel, špínu není snadné setřít z celé jejich části a konečný výsledek pak není efektivní. Jaké metody čistění tedy můžete zkusit? Máme pro vás hned 5 tipů!

1. Metoda lamela jedna po druhé

První metoda je nejúčinější, ale také nepracnější. Vezměte si hadr, namočte jej do vody se saponátem, použít můžete i obyčejný ocet. Pořádně hadr vykruťte, aby byl jen trochu vlhký a jednu lamelu po druhé lehce stírejte z obou stran. Takto setřete všechna místa, ale nad úklidem strávíte hooodně času. Jestliže máte střešní okna a žaluzie do střešních oken, tímto způsobem se čistí o něco hůře, neboť často bývají okna méně přístupná.

2. Metoda sklopení žaluzií

Druhá metoda je asi nejpoužívanější. Zejména proto, že je rychlá. Ať už máte jakékoli horizontální žaluzie, stačí je jen sklopit a opět vlhkým hadrem setřít celou plochu po směru sklopených žaluzií. Výsledek je poměrně dobrý, nicméně v místech, kde se lamely překrývají může prach a špína zůstat. Je nutné žaluzie setřít i v opačném směru, což lze hůře a musíte postupovat opatrně, abyste lamely neponičili, nepokřivili apod. Obvykle budete muset umýt i samotné okno, neboť mohou po setření žaluzií zůstat na skle zbytky vody a saponátu.

3. Metoda vysavač

Na třetí způsob čistění žaluzií budete potřebovat vysavač, u kterého je možné regulovat sací výkon. V tomto případě použijte nějaký menší nástavec, třeba na čalouněný nábytek, snižte sací výkon a prach z žaluzií jednoduše vysajte.

4. Metoda sprchování

Mezi lidmi koluje další metoda, která však není vůbec ideální. Máme na mysli sprchování ve vaně. Ale na toto raději rychle zapomeňte, neboť můžete udělat více škody, než-li užitku. Třeba takové žaluzie do plastových oken není těžké sundat, nicméně ve vodě ze sprchy nemáte žádný mycí prostředek a pokud máte žaluzie třeba mastnější, např. ty z kuchyně, není zaručeno, že budou důkladně očištěny. Navíc můžete silnějším proudem vody klidně lamely i zprohýbat a zničit. A co když je poté nebudete umět opět namontovat?

5. Metoda rukavice

K dostání jsou i rukavice či speciální kartáče, kterými lze vyčistit několik lamel najednou a práce vám půjde mnohem rychleji, než-li obyčejným hadrem. Ceny těchto pomůcek se pohybují kolem padesátikoruny a výhodou je to, že je můžete používat jak na sucho, tak na mokro. Pokud i tak nechcete utrácet, může vám podobným způsobem posloužit i starší rukavice nebo ponožka, kterou si můžete rovněž navléknout na ruku a najednou otírat více lamel.

Není pochyb o tom, že udržované žaluzie vypadají lépe, ale zároveň můžete očekávat, že vám vydrží po tu dobu, na kterou jsou určeny. Prach a špína totiž mohou žaluzie i poškodit. Proniknou kupříkladu do ovládacího mechanismu, čímž se omezí funkce. Při úklidu tedy nezapomínejte ani na žaluzie a pravidelně se postarejte o jejich údržbu.