Ražená dlažba u nás zatím není tolik známá, jako v zahraničí, kde je hojně využívána. Jedná se o dekorativní litou betonovou dlažbu, která se typicky nepokládá, ale „vylévá“. Tato kvalitní dlažba dokáže skvěle imitovat veškeré druhy keramických, kamenných i betonových dlažeb, ať už zámkovou dlažbu, cihly, přírodní kámen a napodobí i dřevěná prkna. Díky tomu se hodí do jakéhokoli prostředí, ať už žijete ve městě, na venkově, v horách či kdekoli jinde a její využití je poměrně široké.

Kde všude můžete raženou dlažbu použít?

Ražená dlažba najde své uplatnění u každého rodinného domu. Hodí se pro venkovní i vnitřní prostory. Pomocí ní můžete v exteriéru vytvořit příjezdové cesty, chodníčky, garážová stání, zpevněné plochy kolem bazénů, podlahy pod pergoly či na terasy. V poměrně velké míře můžete tuto dlažbu využít v případě rekonstrukce bytu i stavby nových interiérů. Ražená dlažba v interiéru může být použita pro výzdoby chodeb, předsíní bytů či domů a hal. V neposlední řadě také pro podlahy i schodiště. Fantazie se meze nekladou a raženou dlažbu lze uplatnit i v řadě dalších typů prostor.

Jaké jsou výhody ražené dlažby?

Přednost ražené dlažby tkví především v tom, jakou technologií vzniká a z jakého materiálu je tvořena. Díky tomu má ražená dlažba řadu výhod, mezi něž lze zahrnout tyto:

  • rychlé provedení
  • možnost provedení atypických tvarů zpevněné plochy
  • snadná údržba a omyvatelnost povrchu
  • odolnost vůči mastnotám a olejům – do materiálu nevpijí.
  • neprorůstání trávy a plevelů
  • stálobarevnost
  • dlouhá životnost
  • tvarová stálost
  • odolá vysokému zatížení
  • velké množství barevných odstínů a vzorů
  • celistvá plocha betonu

Ražená dlažba je celistvou plochou betonu, do které se razí vzor. Díky tomu je povrch bez spár, ač vypadá, že v něm spáry jsou. Tím se docílí dokonalého vzhledu, už jen proto, že nedochází k prorůstání trávy a plevele. Nehledě na to, jak snadno se dlažba udržuje. Ražená dlažba odolá vysokému zatížení i nepříznivému počasí.

Jaký je technologický postup ražené dlažby?

V úvodu bylo řečeno, že ražená dlažba se nepokládá, ale vylévá a razí. První krok představuje zpevnění terénu a upravení do požadované výšky. Poté se provede zaměření místa. Na zpevněný terén se vylije beton. Ten se vyhladí a nanese se na něj vrstva barevných tvrdících přísad dle vybraného odstínu. Nyní nastane důležitá fáze, kdy se do nezatvrdnutého betonu vyrazí pomocí razících forem originální vzor. Až beton zatvrdne, provedou se ještě konečné úpravy, jako je vyčištění povrchu ošetření bezbarvým lakem.

Jakou raženou dlažbu vybrat?

Raženou dlažbu lze vytvořit svépomocí, nicméně takové pokusy často končí až katastrofou. Vždy je lepší obrátit se na společnost jež má s tvorbou ražené dlažby dlouholeté zkušenosti. Mezi ně se řadí nejrůznější stavebniny. Praha, Brno, Ostrava i další města jich nabízí hned několik. Stavebniny vám poskytnou vzorník barev, vzorů i stylů. Právě díky širokému vzorníku barev není problém vybrat takové optimální řešení, které vám bude vyhovovat. Na závěr nesmíme zapomenou zmínit cenu ražená dlažby, která se pohybuje kolem 1500 Kč/m2.

Zdroj fotografie: Bosta spol. s r.o.