Rozhodli jste se postavit rodinný dům a už se vidíte, jak v něm bydlíte? Pokusíte se jej postavit pokud možno svépomocí, případně některé části domu necháte na odbornících? Nejprve je však potřeba začít od základů, proto se informujete ohledně základové desky? Každý stavař i individuální stavebník ví, že jak pevné budou základy, tak pevný, stabilní a trvanlivý bude celý dům. Proto rozhodně není na místě tento důležitý krok nepromyslet a odbýt.

Základová deska není nadarmo základová

Provádění základových konstrukcí se musí věnovat pozornost, případné chyby se mohou následně projevit, jak na základech, tak stěnách i stropech. Zvažte, zda se do budování základové desky pustíte sami, nebo by se o to měla raději postarat stavební firma, která veškeré práce provede kvalitně. Nicméně, pokud budete vědět, jak na to, s trochou šikovnosti to můžete zvládnout i sami.

Výstavba rodinného domu začíná od základů

Jakmile se začne s výstavbou rodinného domu, první krok představuje vytýčení základů. Následně je potřeba provést výkopové práce. Hloubka základů by měla být do jakési nezámrzné úrovně. Zároveň se provedou i potřebné instalace, jejich vývody by měly končit nad úrovní stavební nuly tak, aby bylo možné později zapojit domovní kanalizaci, přívod vody apod. Stavbu základů můžete pokračovat zhotovením bednění základových pasů. Horní okraj bednění odpovídá úrovni základů rodinného domu. Nyní může přijít na řadu betonáž základových pásů. Betonáž se provádí do úrovně cca 20 cm pod úroveň stavební nuly. Prostor jednotlivých místností, který máte základy ohraničen, vyplňte zhutněným násypem. Takto vyrovnanou konstrukci máte připravenou pro finální betonáž základové desky.

výkop
vyrovnání štěrkem, který slouží jako podklad
bednění základových pásů

Jak dál?

Dříve další postup spočíval v poležení armatur a kompletní betonáži. Dnes existují i jiné způsoby, které jsou jednodušší díky samozhutnitelným betonům. Do obedněné konstrukce se nasype štěrkový posyp, položí PE folie a připraví se navržená ocelová výztuž, obvykle se jedná o kari síť, s tím, že výztuž neleží přímo na fólii. Následně se do konstrukce nalije speciální samozhustitelná betonová směs, kterou musíte uvést do roviny. Ideálně lehkým natřásáním latí. Základovou desku máte takto do pár hodin hotovou.

podkladní beton
nalití betonové směsi

Závěr

Existují samozřejmě stavební firmy, které vám betonáž provedou a vy se s tím slušně řečeno nemusíte drbat. Zajistí veškerý potřebný materiál a vy se nemusíte o nic starat. Základovou desku však lze zhotovit i svépomocí, stejně tak, jako kompletní stavbu rodinného domu. Mnohdy akorát stačí od stavební firmy využít pronájem lešení (kupříkladu stavební firma Bobox má momentálně akční nabídku na pronájem lešení – pouze 15 Kč/m2) a zbytek si umíte udělat šikovnými ručičkami.

Zdroj fotografií: Bobox.cz