Zdá se vám váš interiér poněkud nudný a již okoukaný? Rádi byste něco změnili a vylepšili? Zaměřte svůj zájem na stěny! Pokud chcete změnu pojmout originálně a stylově, neomezujte se jen na novou výmalbu a výraznější barvy. Dnes máte řadu možností, jak stěny ozvláštnit a dodat jim atypický vzhled. Proměnit svůj domov můžete díky obkladům na stěny, ať už je použijete celoplošně nebo jen jako zajímavý detail.

Přírodní i umělé materiály jako obklady na stěnu

Na obklady vnitřních stěn se výborně hodí přírodní materiály, jako je kámen, cihla nebo dřevo. Lze jimi vytvořit obložení či je použít ke zvýraznění jedné z interiérových stěn nebo její části. I do vnitřních prostor tak můžete dostat kousek přírody. K dostání jsou však materiály, které jsou věrnou imitací materiálů přírodních, a i tyto vypadají velice věrohodně a pěkně, s tím, že jsou cenově dostupnější a mají nižší váhu. Obklady by vždy měly ladit s celkovým charakterem vašeho interiéru, proto je potřeba materiál pečlivě vybrat.

Jednoduchost a krása interiéru díky obkladům z kamene

Velice často se k obložení stěn interiéru využívá kámen. Jedná se o výrazný dekorativní prvek, díky kterému vnesete do místnosti teplo, originalitu a útulnost. Pokud dáváte přednost interiéru, kde je zbytečné celkový dojem kazit větším množstvím nábytku či jiným zařízením, zároveň však chcete holé zdi ozvláštnit, pak jsou obklady z kamene ideální volbou. Velmi příjemné je použití buď přírodního nebo umělého kamene v odpočinkových zónách a místnostech, kde je žádoucí jistá elegance a jednoduchost. Oproti klasické výmalbě, mají obklady z kamene tu výhodu, že vám vydrží velice dlouho a není potřeba o ně jakkoli pečovat či ošetřovat.

Kde použít obklady z kamene?

Obklady z kamene můžete použít do kterékoliv místnosti, možnosti jsou v podstatě neomezené. V obývacím pokoji jimi můžete obložit třeba stěnu za televizorem nebo sedací soupravou, stejně tak v ložnici za postelí. Dekorativně působí i obložení krbu, pokud jej vlastníte. Místo klasických obkladů v kuchyni lze obklad z kamene rovněž použít a kuchyňská linka získá zcela nový vzhled. Zajímavým dekorativním prvkem je i obklad kolem vstupních prostor do místností. Jestliže nemáte dveře, ale společný prostor dělí otvor jím určeným, můžete jej rovněž obložit umělým nebo přírodním kamenem. Hodí se i do chodeb, předsíní apod. Použití je široké, i vzhledem k pestré škále různých odstínů kamene, vzorů, struktur, velikostí atd.

Pro inspiraci vám přinášíme pár fotografií, na kterých jsou obklady z kamene využity.

Zdroj fotografií: Simplehome.cz