Domácí kuřecí hamburger se sýrem na zdravější způsob

P1120624Hamburgery jsou pokrmem, jež buď milujete nebo zavrhujete. V naší zemi jej často vnímáme jako nekvalitní a velmi nezdravé jídlo. Přesto mu mnozí z nás neumějí odolat. I vy si čas od času hamburger ve fast foodu koupíte, nicméně pak někdy máte i výčitky, že jste snědli něco tak nezdravého? A co pak vaše děti? Ty se mohou po hamburgerech utlouct, z čehož moc radost nemáte? Když si však uděláte hamburger doma, věřte, že tak nezdravý zase nebude a navíc si na něm mnohem více pochutnáte. Stačí mít ty správné suroviny a vědět jak na to. A my vás dnes přípravu hamburgeru na zdravější způsob naučíme.

Co budete potřebovat?

Na 4 hamburgery si připravte:

  • – 4 celozrné housky
  • – 2 prsní kuřecí řízky – nejlépe chlazené
  • – rajčata
  • – okurky
  • – ledový salát či jakýkoli jiný
  • – plátkový sýr 20% – můžete vynechat
  • – koření podle chuti – sůl, pepř, sladká paprika
  • – čerstvé bylinky podle chuti – tymián, oregano, rozmarýn. Pokud nemáte čerstvé, můžete přidat i sušené.
  • – česnek – pokud máte rádi
  • – olivový olej extra virgin
  • – zeleninu můžete obměnit jakkoli chcete podle toho, co vám chutná.

Jak hamburgery připravit?

Příprava hamburgerů začíná zpracováním kuřecího masa. Prsní řízky si umyjte, případně očistěte, nakrájejte na menší kousky a vložte do mlýnku na maso, abyste z nich získali mleté maso. Mleté maso je potřeba ochutit. Určitě osolte, opepřete a můžete přidat koření či bylinky podle chuti. V našem případě jsme použili oregano, tymián, česnek. Z masa vypracuje placičky, tak ať se vám vejdou do housky. Počítejte však s tím, že se maso pečením zmenší. Na pánvi rozehřejte malé množství olivového oleje (je potřeba mít kvalitní pánev, na které se maso nepřipálí) a z obou stran maso orestujte. Celozrné housky musíte samozřejmě rozpůlit, můžete si je z obou stran opéci do křupava, ale nemusíte. Jakmile budete mít maso propečeno, vložte jej na housku, přidejte plátek sýra, zeleninu a zaklopte druhou půlkou housky. Jestliže přece jen chcete zhřešit, můžete si ještě předtím housku pomazat kečupem či tatarskou omáčku. Lze připravit i zdravější dresing, třeba s bílého nízkotučného jogurtu a česneku. Nicméně je hamburger díky masu a zelenině natolik šťavnatý, že není potřeba dresing nebo omáčku použít.

Doufáme, že vám bude domácí kuřecí hamburger se sýrem chutnat. Budeme rádi, když nám případně napíšete, jak vám příprava šla a zda hamburger splnil vaše očekávání? Klidně se podělte s námi i o vaše recepty…

Komentáře nejsou povoleny.