K1600_0918_webÚtulná, praktická a moderně zařízená koupelna dnes patří k základům spokojeného bydlení. Někteří z vás se při zařizování nové koupelny řídí vlastním vkusem, fantazií a instinktem, jiní zase dávají přednost inspiraci v podobě tipů od designérů, výrobců koupelnového vybavení a jiných odborníků. Pakliže patříte mezi ty, jež by rádi načerpali užitečné rady a zjistili, jaké trendy budou v novém roce 2014 vládnout koupelnovému nábytku, možná by pro vás právě tento náš článek mohl být notnou dávkou inspirace.

Nábytek v koupelně – ano nebo ne?

Ač jsou současné trendy spíše ve znamení jednoduchosti a vzdušnosti, velkých koupelen s minimem nábytku, koupelnový nábytek by neměl v žádné koupelně chybět. Má zde své opodstatnění a bez něj by vaše koupelna působila právě přeplácaně. Kam byste totiž ukládali veškerou kosmetiku, ručníky, osušky a další potřeby? Ty je potřeba někam schovat. Rekonstrukce koupelny si jistě žádá i nový koupelnový nábytek. Ten by měl vyhovovat potřebám domácnosti a neméně důležitý je samozřejmě i vzhled, který dodává koupelně styl i atmosféru.

Jaký trend bude převládat v roce 2014?

Koupelnové trendy letošního roku navazují na ty z minulých let. Těmi jsou návrat k přírodním materiálům, tlumeným barvám i motivům, jež symbolizují určitý poklid a harmonii. S tím souvisí zejména vzhled, ale také velikost, rozměry i uspořádání koupelnového nábytku. Pakliže váš čeká renovace koupelny a chcete, aby vaše nová koupelna byla trendy, pořiďte si takový koupelnový nábytek, do kterého se vám vejde vše, co potřebujete mít v koupelně po ruce a zároveň není nutné mít tyto věci volně položeny. V oblasti koupelnového nábytku jsou letos patrné zejména dva hlavní trendy. Jedním z nich jsou právě zvyšující se nároky na promyšlené úložné prostory. V případě malé koupelny zvolte nábytek do výšky. Přitom byste se měli řídit jednou z priorit moderního bydlení – co největší zachování volného prostoru. Nikoliv však na úkor dostatku místa pro všechny nezbytnosti. Druhým trendem je ochota investovat do koupelnového nábytku na míru, což nám potvrdil i René Novák, majitel společnosti Lebon, který se mimo jiné navrhováním a výrobou koupelnového nábytku na míru zabývá již od roku 1992.

Jaké barvy nábytku vybrat do moderní koupelny?

Jak už bylo řečeno, moderní koupelnový nábytek by měl být v přírodních barvách. Trendy se tedy přiklánějí spíše k neutrálním, i teplým barvám, k béžové, hnědé, šedé, zemité, žluté, světle modré, zelené apod. Nicméně stále dominuje také velký trend současnosti – bílá barva, která je symbolem čistoty. Tlumenější odstíny lze podle potřeby zkombinovat s výraznějšími obklady, dlažbou či výmalbou.

Moderní koupelnový nábytek ze dřeva či plastu

Materiál je stěžejním parametrem pro koupelnový nábytek. Zde opět platí směrování k přírodě. Trendy je každopádně nábytek ze dřeva, dominuje masiv, kupříkladu i z exotických dřevin. Dřevo je možné kombinovat s kamenem či sklem. Dřevo může být zastoupeno také plastem, který umožňuje napodobit jiné různé materiály, což je levnější varianta, nicméně dřevo je dřevo.

Malá ukázka, jakým směrem byste se mohli ubírat i vy:

K1600_0919_web
Moderní koupelna, ve které převládají strohé pravoúhlé tvary, přímé linie a umírněné tóny bílé a béžové
Zajímavá koupelna v bílo-modro-hnědém provedení, na jejíž  výrobu koupelnového nábytku byly použita tropická dýha macassar a plastová posuvná dvířka
Zajímavá koupelna v bílo-modro-hnědém provedení, na jejíž výrobu koupelnového nábytku byly použita tropická dýha macassar a plastová posuvná dvířka
Bílý jednoduchý koupelnový nábytek zkombinován s výraznou pestrou oranžovou.
Bílý koupelnový nábytek v jednoduchém stylu zkombinován s výraznou pestrou oranžovou dlažbou.

Závěrem

Snad jsme vám poskytli alespoň trochu inspirace. Moderní koupelny lze zhodnotit v podstatě jedním obecně známým rčením: V jednoduchosti je krása! Pokud se budete řídit touto větou a výše zmíněnými trendy, jistě dopadne rekonstrukce vaší koupelny velice úspěšně.

Zdroj fotografií: Lebon.cz