P9210572Pokud máte u svého domečku zahradu, je jeho neoddělitelnou součástí. Zejména v teplých dnech na ni trávíme chvíle s rodinou nebo přáteli. Při budování zahrádky a okolí kolem domečku se snažíme o to, aby byl prostor jednak funkční a zároveň také lahodil oku. Estetika je v tomto případě tedy rovněž velice důležitá. Dnes vám poradíme, jak vdechnout život a šmrnc novým i starým chodníkům, prostorům okolo bazénů, terasám, dvorkům a také příjezdovým cestám. Pojďme si představit novinku na trhu – systém TopStone, který nás velmi zaujal, proto jej chceme přiblížit i vám.

Pryč se starou dlažbou a nevzhledným betonem

Obvyklým neřestem mnohých českých zahrad je nevzhledný starý beton případně stará dlažba. Systém TopStone spojuje přírodní kámen se zdravotně nezávadným pojivem, kterým je certifikovaná pryskyřice. Díky tomu lze vytvořit jedinečnou povrchovou úpravu pro jakýkoliv druh podkladu. Nespornou výhodou je fakt, že aplikace je velmi jednoduchá a systém je možné použít na nový nebo starý beton, dlažbu, kámen, anhydrid i asfalt.

Přírodní kámen a mramor přímo od Dunaje

Pevný základ systému TopStone pochází z oblasti Dunaje. Jedná se o říční kamínky různých velikostí i barev, jež jsou pečlivě protříděny. Jsou zbaveny nečistot i prachu praním. Posléze se kamínky zabalí. Doporučená cena systému TopStone v designu říčního kamene je 300 Kč/m2 bez DPH

Pokud byste raději dali přednost mramoru, i tuto variantu je možné vybrat. TopStone nabízí i řešení, který tvoří drcený italský mramor. I zde je na místě nejprve čistění a opracování, neboť původní kamínky mají ostré hrany.  Ty jsou omílány společně s abrazivem, poté se třídí, čistí a následně propírají. Exkluzivní varianta z mramoru vyjde na 389 Kč/m2 bez DPH.

Jaká je aplikace systému TopStone?

Prví fáze spočívá v aplikaci penetrace na zpevněnou plochu. Penetrace prodlouží životnost této plochy i nového podkladu. Tím také TopStone lépe přilne. Nyní je možné položit jedna a půl centimetrovou vrstvu směsi kamínků a pryskyřice. Vznikne pevný, celistvý a vysoce odolný povrch, jehož výhodou je neexistence spár. Výšku systému lze podle potřeby místa přizpůsobit, pokud bude plocha více zatěžována. Někdo z vás si možná nebudete troufat systém položit, takže není problém si objednat odborníky. Na druhou stranu se vyhnete i případnou nerovnostem, přece jen třeba nemáte takové zkušenosti jako odborníci.

Ukázka před a po
Ukázka před a po

Kdy je možné plochu užívat?

Plochu je potřeba nechat řádně ztuhnout. Budete se po ní moci projít po 24 hodinách. Plné zatížení je možné až za 7 dní. V případě, že budete TopStone pokládat na zcela nový beton, nemusíte čekat, až beton vyzraje, ale již po 5 dnech je pokládka možná. Rychlost aplikace představuje malý technologický unikát. Měli byste rovněž vědět, že  povrch TopStone je vodopropustný. Existuje však i řešení, kdy se podklad „speciálně“ izoluje.

Výhody TopStone bez izolace – na chodnících, příjezdových cestách, dvorcích a v okolí bazénů

Představme si také pár výhod povrchu TopStone. Oproti klasické dlažbě je dobré to, že se na něm netvoří louže a není kluzký, protože plocha je vodopropustná. Předností je možnost přizpůsobit se jakýmkoli tvarům podkladů – oblým, kulatým. Zejména na příjezdových cestách a v garážích se můžete setkat s chemikáliemi a solí,  proti čemuž je TopStone odolný. Povrch dále nehnije, je ekologicky nezávadný a antialergický.

kolem bazénu
kolem bazénu
příjezdová cesta
na příjezdové cestě
na chodníčích kolem domu i v zahradě
na chodnících kolem domu i v zahradě
na venkovních schodech
na venkovních schodech

 

Výhody TopStone s izolací – na pochozích střechách, terasách a balkonech

Pakliže zvolíte variantu s izolací, ideální využití představuje na pochozích střechách, terasách a balkonech. Výhodou je nenáročnost na údržbu, co oceníte zvláště v letních, ale i zimních měsících. Voda povrchem TopStone proteče, ale díky speciálnímu zaizolování a spádu podkladu je odváděna do kanalizace. Výsledný povrch může být realizován v jedné rovině, nemusíte řešit žádný „přiznaný spád“. U ostatních materiálů tomu právě takto bývá, takže ve srovnání s jinými materiály je to jedinečné.

na terase
na terase

Určitě není jednoduché vybrat a vytvořit takovou podlahu, které se vám bude nejen líbit, ale bude plně splňovat veškeré vaše nároky. TopStone by se vám mohl líbit, neboť jím můžete oživit zašle chodníky, cestičky, terasu, balkón, příjezdovou cestu, přístřešek pro garáž či jakýkoli jiný venkovní povrch.

Foto: TopStone

Publikováno v kategorii: Zahrada