P1120716Jaro je pro mnohé nejkrásnějším ročním období. Příroda se probouzí ze zimního spánku a pohled na rozkvetlé stromy, keře a květiny je prostě nádherný. Pro zahrádkáře začíná jarem nová sezóna, kdy mohou začít na své zahrádce něco dělat. A to platí nejen pro tu užitkovou, ale také okrasnou. Pakliže máte u domu zahrádku, ať už malou nebo velkou, případně vlastníte jen balkón u bytu, můžete si právě nyní osadit zahradu, truhlíky a květináče nejrůznějšími jarními rostlinami, aby i ta vaše zářila pestrobarevnými barvami.

Na jarní rostliny je potřeba myslet během celého roku

V dnešním článku vám poradíme několik osvědčených rad a tipů, jakými rostlinami si můžete během jara zahrádku rozzářit. Na určité druhy je však potřeba myslet mnohem dříve. Pokud se počasí vydaří, jako např. letos, již v únoru se můžeme těšit na první jarní rosliny, kterými jsou sněženky, bledule a krokusy. Tyto cibuloviny je potřeba si připravit už na podzim, kdy se vysazují. Pakliže vám letos na vaší zahrádce tyto krásné jarní květy chyběly, víte, že je nutná výsadba na podzim. Mohou se vysazovat mezi okrasné keře, nejlépe do skupin po více kusech. Takto lépe vyniknou.

sněženky kvetou často již v únoru
Sněženky kvetou často již v únoru a dávají nám znát, že už se blíží jaro.
Krokusy se rovněž řadí k prvním poslům jara.
Krokusy se rovněž řadí k prvním poslům jara.

V březnu a dubnu nakvétají narcisy, hyacinty a tulipány, a ty už nám v zahrádce vytvoří hotový barevný ráj. Jsou k dostání v mnoha barvách, i velikostech. I tyto se vysazují na podzim, neboť se jedná o cibuloviny. Nic však není ztraceno a i nyní vám mohou na vaší zahrádce kvést. Když si je zakoupíte v zahradnictví nebo květinářství. Jedná se o narychléné druhy v květináčcích. Mohou se zasadit volně do půdy nebo do truhlíků i květináčů. Kupříkladu takový hyacint může posloužit i jako krásná živá dekorace do interiéru v kombinaci s jinými dekoracemi. Stejně tak jako narcisy a tulipány poslouží jako jarní kytice do vázy.

Narcisy zejména ve žluté barvě září na dálku
Narcisy zejména ve žluté barvě září na dálku.
Tulipány by neměly na žádné zahrádce chybět
Tulipány by neměly na žádné zahrádce chybět.
Hyacinty vypadají nádherně, krásně voní a mohou mít různou barvu.
Hyacinty vypadají nádherně, krásně voní a mohou mít různou barvu.
Jarní dekorace do bytu s hyacintem
Jarní dekorace do bytu s hyacintem

Kromě těchto typických jarních květin, existuje i spousta dalších kvetoucích rostlin, jež můžete na své zahrádce, případně k výsadbě truhlíků a květináčů využít. Určitě jsou vám moc dobře známy macešky, které byly dříve poměrně opomíjeny. Dnes jsou ale velmi oblíbené, a to zejména z toho důvodu, že jsou k dostání ve velké barevné škále, od velkokvětých, až po drobnokvěté. Drobnokvětým se také říká převislé. Macešky vám mohou vydržet až do července, takže na zahrádce udělají asi nejvíce parády, co se týče délky květu. K dalším jarním rotlinkám se řadí také primule, nebo-li také petrklíče, které se využívají hlavně pro výsadby truhlíků, květináčů a okrasných mís, ale dají se zasadit i do volné půdy, kde vydrží i několik let. Velice dekorativní jsou rovněž vyšlechtěné sedmikrásky, které se pěstují v barvé bílé, světle růžové a tmavě růžové. Velice pěkně vypadá kombinace macešek, primulek i sedmikrásek dohromady. Právě v těchto dnech si je můžete pořídit a zasadit dle libosti kamkoli.

Truhlík v podobném jarním stylu se hodí na zahrádku, vyvýšená místa i na balkón.
Truhlík v podobném jarním stylu se hodí na zahrádku, vyvýšená místa i na balkón.
Kombinace sedmikrásek, primule a macešky ve velkém květináči  vypadá moc hezky
Kombinace sedmikrásek, primule a macešky ve velkém květináči vypadá moc hezky.
I více květináčů osázených jarními rostliny vedle sebe je efektní na pohled.
I více květináčů osázených jarními rostlinami vedle sebe je efektní na pohled.

I když je to sice na krátkou dobu, určitě stojí za to investovat do těchto jarních květin a pořídit si je. Pohled na vaší zahrádku vám vykouzlí úsměv na tváři a těšit se z těchto rostlin můžete do té doby, než je vyměníte za letničky.

Publikováno v kategorii: Zahrada