P1120744 – kopieJiž příští neděli se budeme připravovat na velikonoční pondělí a mnohé dívky a ženy budou malovat pro své koledníky velikonoční kraslice. Velikonoční svátky však začínají již Zeleným čtvrtkem, a proto je právě nyní ideální čas na přípravu velikonočních dekorací. Někteří z nás již možná mají upečeného beránka nebo zajíčka a jiní zase přemýšlejí, jaké dekorace na ty letošní Velikonoce připravit. S Velikonocemi jsou tradičně spojena vajíčka, a ty by rozhodně neměla ve vašich příbytcích chybět. Lze je ozdobit různými technikami a my si dnes jednu z nich ukážeme. Zejména ženám se bude toto malování zaručně líbit, neboť k němu potřebujete laky na nehty.

Co připravit na malování vajíček pomocí laků na nehty?

Malovaná vajíčka se řadí k nejkrásnějším velikonočním dekoracím. Ty zdobená laky na nehty vypadají rovněž úžasně a jejich tvoření není vůbec složité. Potřebujete následující pomůcky:

* vyfouklá vajíčka

* laky na nehty  – je na vás, jaké odstíny a kolik laků použijete. My jste v našem případě sáhli po lacích v jarních barvách, jako je zelená, žlutá a přidali jsme i červenou. Čím pestřejší a veselejší barvy, tím lépe.

* kelímek s vodou – voda musí mít nutně pokojovou teplotu. Proto si kelímek napušťte a nechejte jej cca hodinu odložet, ať se teplota vody ustálí na onu pokojovou. Jinak vám bude lak klesat ke dnu (při příliš studené) nebo bude jakoby tuhnout (při teplé vodě).

* párátka

* odlakovač

Na vytvoření zdobených vajíček toho moc potřebovat nebudete. Vše jistě doma máte.
Na vytvoření zdobených vajíček toho moc potřebovat nebudete. Vše jistě doma máte.

Postup:

  1. Jak už bylo řečeno, nalijte si vodu do kelímku a nechejte ji odležet na pokojovou teplotu. Poté nakapejte laky na nehty do vody. Nejprve základovou barvu a poté stačí kapky ostatních laků. Ještě je potřeba párátkem laky trošku promísit.

    Laky stačí jen lehce nakapat a promísit párátkem.
    Laky stačí jen lehce nakapat a promísit párátkem.
  2. Nyní vezměte vajíčko a ponořte jej do vody. Stačí jen ponořit a rychle vytáhnout. Můžete nechat vajíčko oschnout a poté udělat druhou stranu nebo klidně totéž opakujte ihned, aniž byste nechali vajíčko uschnout. V tom případě jej však musíte poté napíchnout na párátko a zpíchnout třeba do květináče, aby se nikde neotíralo a lak mohl krásně zaschnout. A to je v podstatě vše!

    Vajíčko ponořte a ihned vytáhněte.
    Vajíčko ponořte a ihned vytáhněte.
  3. Takto to opakujte se ostatními vajíčky. Věříme, že jedno vajíčko vám stačit nebude. I když bude na vajíčcích v určitých místech silnější vrstva laku, nemělo by vás to znepokojit, neboť vrstva steče a po zaschnutí bude vajíčko vypadat krásně.

    P1120733
    Pokud namočíte jen jednu stranu, nechejte vajíčko uschnout třeba na novinách. Pakliže budete lak obtiskávat na obě strany, je potřeba vajíčko napíchnout na párátko a poté někam zapíchnout.
  4. Jelikož se pravděpodobně při ponořování vajíček od laků ušpiníte na prstech, použijte odlakovač.
  5. Konečný výsledek stojí za to! Vajíčka se budou krásně lesknout, takže není potřeba s nimi dále nic dělat.

    P1120748
    Hotová vajíčka vypadají takto.
  6. Záleží na vás, jak s vajíčky naložíte. Můžete si je pověsit nebo z nich vytvořit velikonoční dekoraci, tak jak můžete vidět kupříkladu na obrázku.

    P1120744
    Hotová vajíčka můžete použít na jakékoli velikonoční dekorace. Záleží na vaší fantazii.

Toto zdobení vajíček není vůbec složité a zvládnete to velmi rychle. Zapojit můžete klidně i děti, určitě se jim bude „malování“ líbit.