zahradní nábytekDřevěný, kovový, plastový – ať už je váš zahradní nábytek z jakéhokoliv materiálu, budete muset nějakou tu půlhodinku věnovat, než se ze zazimovaného harampádí stanou lesknoucí se skvosty, které budou lákat k odpočinku na sluníčku. Poradíme vám, jak zahradní nábytek rychle vysvobodit ze spárů zimy. Pokud jste nábytek pečlivě zazimovali, budete mít práce méně. Pokud jste – jako většina z nás – nábytek narychlo uklidili z obzoru, budete mu muset nějaký ten čas věnovat ještě předtím, než bude nábytek povolán do služby.

Dřevěný zahradní nábytek dá spoustu práce

Přírodní materiál, kterým je dřevo, je skvostem každé zahrady, ale musíte počítat s tím, že si vyžádá vaši pozornost. Pokud je váš nábytek úplně nový, rozhodně nepodceňujte první ošetření – je třeba nábytek napustit přípravkem (lazura, olej), který omezí vliv povětrnostních podmínek a současně bude nábytek chránit před dřevokazným hmyzem, proti plísním a houbám.

U staršího nábytku to máte snazší – stačí nábytek zbavit prachu a špíny, vhodný je například mýdlový čistič Diava. Následně obnovte impregnaci, například Diavou včelí vosk na nábytek bez povrchové úpravy. Pamatujte – pokud nábytek umístíte pod přístřešek, eliminujete vliv dešťové vody a slunce, čímž posílíte životnost a zachovalost vašeho nábytku.

Pozor na spoje a šrouby

Nábytek by měl stát na rovném povrchu, v opačném případě trpí spoje a šrouby. I kvalitní spojení se časem může uvolnit. Kontrolujte proto jejich stav alespoň jednou za sezónu a případně je dotáhněte nebo skližte.

Tip pro příští sezónu – dobré uskladnění je základ

Místo pro uskladnění by nemělo být ani příliš suché ani příliš vlhké a přitom alespoň občas větrané. Vhodný je proto sklep nebo garáž. Přestože budete chtít předejít zaprášení, neskladujte dřevěný nábytek pod fóliemi – dřevo nemůže dýchat a na nábytku by se mohla objevit plíseň nebo houba.

Plastový a kovový zahradní nábytek

Pokud vlastníte plastový nebo kovový nábytek, máte to o něco jednodušší, vystačíte si s vlhkým hadříkem a kapkou účinného čisticího prostředku. Ochranného účinku můžete dosáhnout pomocí speciálních výrobků s antistatickým efektem. Není třeba, jako u dřevěného nábytku, ošetřování povrchu a jeho ochrana před deštěm. Také tento typ zahradního nábytku je téměř bezúdržbový.

TIP na závěr: Během léta stačí mít po ruce houbičku nebo vlhký hadřík – pokud drobným nečistotám nedáte šanci zaschnout, máte ušetřenou polovinu práce.

Publikováno v kategorii: Zahrada