999642Vaše dítě zasedne po prázdninách poprvé do školních lavic a již odpočítává poslední dny, než si bude moci prvně vzít aktovku a stane se školákem? První školní den je velkým mezníkem života každého dítěte i jejich rodičů. Pakliže tedy máte doma budoucího prvňáčka, máte nejvyšší čas pro změnu jeho dětského pokojíčku, který už nebude pouze místem na spaní a hraní, ale také na učení. Máme pro vás pár tipů, jak prakticky a hezky zařídit dětský pokoj pro školáka, který bude odpovídat novým potřebám.

Nový režim si žádá změny

S nástupem do školy by se měl změnit i charakter dětského pokoje, protože vaše dítě bude potřebovat vymezené místo, kde si bude moci psát úkoly a připravovat se do školy. Nový režim bude pro vaše dítě jistě velkou změnou, na kterou si některé děti hůře zvykají. Proto je potřeba i dětský pokoj vytvořit tak, aby učení a příprava do školy byla co nejvíce příjemná. Doposud jste nemuseli tuto část dětského pokoje řešit, ale nyní budete muset. Není totiž ideální, aby si vaše ratolest psala úkoly třeba v kuchyni na jídelním stole, anebo se učilo na sedačce v obývacím pokoji. Na to potřebuje svůj prostor a klid. Ale pozor! Neubírejte mu místo na hraní, protože přece jen je pořád dítětem, které si potřebuje hrát. Již při prvotním zařizování dětského pokoje a v době, kdy se vybírá dětský nábytek, by se mělo s tímto obdobím počítat dopředu. Pak je vybudování pracovního koutu snazší.

Základem je pracovní stůl a židle

Ve školním věku si žádná holčička ani chlapeček nevystačí s malým stolkem a dětskou židličkou. Nezbytností je pořádný psací stůl a ergonomická židle. Stůl by měl disponovat nastavitelnou pracovní deskou, abyste ji mohli nastavit podle výšky dítěte. Ideální, když ji lze navíc i naklonit, protože pak je možné stůl využít třeba na malování. Hloubka stolu by měla být minimálně 60 centimetrů. Psací stůl je dobré umístit k okna, či v blízkosti okna, ať na něj dopadá co nejvíce přirozeného světla. Pravákovi by světlo mělo na stůl dopadat z levé strany, levákovi zase naopak. I tak na něj pořiďte pracovní lampičku. Židle musí být polohovatelná, neboť právě ve věku školáka se stále vyvíjí páteř a nevhodné sedací návyky mohou být příčinou řady poruch pohybového aparátu.

Bohužel ne vždy můžete psací stůl situovat k oknu, protože vám to dispozice pokoje neumožňují. Třeba proto, že je pokojík velice malý a musíte jej uzpůsobit tak, aby se do něj vše vešlo. Řešení v tomto případě nabízí dětské patrové postele, pod kterými je možné vybudovat pracovní kout se stolem a židlí. Tehdy ale opravu pořiďte dostatek světla, aby si dítě nepoškozovalo zrak.

Úložné prostory

Nesmíte zapomenout ani na úložné prostory. Do života dítěte vstupují knihy, učebnice, sešity, učební pomůcky apod. Vhodné jsou dětské skříňky či dětské komody, které jsou opatřeny dvířky a šuplíky. Otevřené police nejsou úplně ideální a nevedou k pořádkumilovnosti, ale jestliže na ně máte místo, můžete je rovněž do pokoje umístit. Naučte své dítě na jasný systém, kde jsou věci do školy, kde na hraní a kde jsou skříně pro oblečení.

Dětský pokoj Lego Brick pro kluka, foto: Nábytek Aldo
Dětský pokoj Lego Brick pro kluka, foto: Nábytek Aldo
Dětský pokoj Lidique pro holku, foto: Nábytek Aldo
Dětský pokoj Lidique pro holku, foto: Nábytek Aldo
Dětský pokoj Lady Doll III s psacím stolem pod patrovou postelí, foto: Nábytek Aldo
Dětský pokoj Lady Doll III s psacím stolem pod patrovou postelí, foto: Nábytek Aldo

Při zařizování dětského pokoje pro prvňáčka a následně školáka vám může být skvělým pomocníkem e-shop nabytek-aldo.cz, kde do dětského pokoje naleznete veškerý sortiment dětského nábytku od kvalitního francouzského výrobce.