WP_20140930_004Podzim představuje období, které je bohaté na mnohé ovoce a zeleninu. Mezi ně se řadí rovněž dýně, které povýšily z chalupářských dekorací na lahůdkovou a módní surovinu. V září a v říjnu přichází na řadu sklizeň, jak okrasných, tak jedlých dýní. Právě z těch jedlých lze v kuchyni připravit nejrůznější pokrmy. Můžete upéct koláč, usmažit dýňové karbanátky, zavařit je v chutný kompot či ukuchtit jiné recepty. I vy máte na zahrádce dýně a nevíte, co s nimi udělat? Zkuste si uvařit lahodnou dýňovou polévku. A pakliže dýně nepěstujete, na podzim je můžete nakoupit za výhodnou cenu v obchodech, takže kdokoli z vás si může tuto netradiční polévku zkusit uvařit.

Na dýňovou polévku se nejvíce hodí dýně Hokaido. Stačí vám menší dýně, kterou je potřeba zbavit dužiny a oloupat, respektive okrát. Jde to sice o něco hůře, ale dejte si tu práci. Výsledek stojí za to! Navíc získáte ještě dýňová semínka, která stačí usušit. Před konzumací z nich odstraňte slupku. Semínka mohou posloužit i jako ozdoba do polévky.

dýně Hokaido
dýně Hokaido

Na dýňovou polévku potřebujete:

– 1 menší dýně Hokaido
– cibule
– máslo
– vývar (stačí i z kostky)
– česnek
– smetanu
– sůl, pepř

Postup přípravy dýňové polévky:

Již jsme uvedli, že je potřeba se u dýně zbavit dužiny a slupky. Poté  dýni nakrájejte na menší kostičky. Na másle orestujte cibulku, kterou nakrájejte na drobno. Přidejte kostičky dýně a zalijte vývarem či vodou (poté přidejte bujón). Vařte doměkka. Jakmile bude dýně měkká, do polévky prolisujte jeden stroužek česneku. Vezměte si tyčový mixér a obsah rozmixujte na krém. Není tedy potřeba ničím dohušťovat, protože polévka bude mít ideální konzistenci. Dochuťte solí, pepřem a přilijte smetanu. Nechejte krátce ještě povařit.

WP_20140930_003

Dýňovou polévku můžete dozdobit petrželkou či dýňovými semínky. Při podávání můžete doprostřed talíře ještě přidat lžíci zakysané smetany.