01vVenku nastal podzim. Zahrádkáři mají i v tomto období napilno. Co vše na váš v těchto dnech a týdnech čeká za práci na vaší zahrádce? To se dozvíte na následujících řádkách.

Shrabání spadaného listí

Podzim je především ve znamení opadávání listnatých stromů. Listí, které z nich spadá, nedělá dobře trávníku. Proto je důležité jej shrabat, jinak se v trávě pod jeho nánosem začne vytvářet mech, v zimě se pak může přidat také sněžná plíseň. Tráva totiž nemůže „dýchat“, nedostává se k ní sluníčko.

Máte několik možností, co dělat se shrabaným listím. Jedním z nejlepších řešení je použít na něj kompostér. Kompost, který vznikne zpracováním bio odpadu, pak totiž opětovně využijete na zahradě, a to například jako hnojivo.

vdvdfvfdvfd
Shrabané listí doporučujeme kompostovat, neboť z něj získáte kvalitní hnojivo, jež na jaře využijete.

Zastřihnutí trávníku

Trávník je i na podzim vhodné zkracovat, avšak s mírou. Velikost trávy by neměla klesnout pod cca 5 centimetrů. Na trávník také použijte vhodné hnojivo, které mu dodá potřebné živiny. V obchodech je běžně k dostání speciální podzimní hnojivo, které obsahuje zvýšené množství látek, jež přispívají k udržení vitality trávy i během zimních měsíců.

Prořezání větví stromků

Kromě trávníku se určitě zaměřte také na dřeviny, jež vám na zahradě rostou. Projděte si stromky a v případě, že na nich najdete staré a usychající větve, zbavte se jich. Na prořezání postačí menší motorová pila. Na odřezané větve pak použijte drtič větví, případně štípačku na dřevo.

Motorová pila se vám na vaši zahrádku vždycky hodí. Ušetří vám spoustu práce a to nejen na podzim.
Motorová pila se vám na vaši zahrádku vždycky hodí. Ušetří vám spoustu práce a to nejen na podzim.

Ochrana stromů

Menší stromky, které ještě nejsou tak vzrostlé, je před příchodem zimy vhodné opatřit ochranným pletivem, které zabrání jejich případnému vyvrácení. Stejně tak pletivo pomáhá ochránit kůru stromků před zvěří, která by ji jinak během zimy okusovala. Kmeny větších stromů je pak užitečné natřít vápenným barvivem, které je ochrání před slunečními paprsky.

Pro usnadnění práce si pořiďte kvalitní zahradní nářadí a stroje. Užitečné jsou nejen pomůcky typu motorové pily či drtiče větví, ale také například zahradní vysavače na listí či moderní kompostéry, které urychlují proces kompostování.

Ti z vás, co mají na zahrádce hodně listnatých stromů ocení zahradní vysavač. Žádné pracné hrabání, stačí rychle vysát!
Ti z vás, co mají na zahrádce hodně listnatých stromů ocení zahradní vysavač. Žádné pracné hrabání, stačí rychle vysát!

Zdroj fotografií: Mountfield

Publikováno v kategorii: Zahrada