P1120853Šperky pro nás často mají sentimentální hodnotu, máme je spojené s konkrétní osobou nebo událostí a každý kousek pro nás má zvláštní význam. Pokud chcete, aby vaše cenné šperky zůstaly v bezpečí a dobrém stavu po mnoho let, je důležité je pečlivě a správně uložit. Šperky, které nejsou vhodně uložené, mohou být časem poškozeny. Je také důležité zajistit pro vaše šperky bezpečí. Následující průvodce obsahuje informace, které potřebujete pro správné ukládání a ochranu šperků znát.

Kde byste měli mít šperky uložené?

Vaše šperky by měly být uloženy na čistém a suchém místě, jako je šperkovnice nebo zásuvka vyložená látkou. Je také možné použít obyčejnou krabici, pokud zabalíte každý kousek zvlášť do jemného papírového ubrousku nebo je uložíte do látkového sáčku.
Vhodný obal většinou dostanete již při zakoupení šperku. Ten je speciálně navržený pro daný typ šperku a je pro jeho uložení nejvhodnější.

Jak by mělo být uloženo zlato?

Zlato je poměrně poddajným kovem a může být snadno poškrábáno od tvrdých drahokamů. Je proto vhodné uložit zlaté šperky každý zvlášť v jemných látkových sáčcích nebo originálních krabičkách.

Bydlenidnes_obrazek_1
Na zlaté šperky si pořiďte látkové sáčky nebo si ponechejte originální krabičky

Jak by mělo být uloženo stříbro?

Pokud máte stříbrné šperky, měly by být vždy uloženy na dokonale suchém místě. Neměly by být v přímém kontaktu se vzduchem, neboť by mohlo časem dojít k jejich poškození. Stříbrné šperky by se také nikdy neměly dotýkat gumových předmětů.

Stříbro je choulostivé na gumové předměty!
Stříbro je choulostivé na gumové předměty!

Jak by měly být uloženy diamanty?

Diamant je nejtvrdší přírodní látkou, a pokud nejsou diamantové šperky pečlivě uloženy, mohou poškrábat jiné drahokamy, jako jsou rubíny, smaragdy nebo safíry. Mohou také poškrábat stříbro, zlato nebo platinu. Vždy byste je proto měli mít uložené odděleně v jemném látkovém pouzdře.

Bezpečnost šperků

Pokud vlastníte šperky, které jsou obzvláště cenné, měli byste se zajímat o jejich bezpečnost. Při jejich ztrátě byste přišli nejen o nenahraditelné rodinné poklady, ale také o značnou finanční hodnotu.  Co je tedy potřeba udělat pro to, abyste zabránili jejich krádeži? Podle pojišťovacích společností jsou právě šperky tím, co bývá při vloupání odcizeno nejčastěji. Je mnoho způsobů, jak vaše šperky ochránit.
V žádném případě není vhodné nechat šperky volně rozmístěné po vašem domě, zejména pokud přijímáte velké množství návštěv. Doporučujeme cennější šperky uložit v bezpečností schránce ve vašem domě nebo v blízké bance. Ujistěte se také, že váš alarm je správně nastavený a v době vaší nepřítomnosti spolehlivě ochrání váš cenný majetek. Pokud se chystáte na delší pobyt mimo dům, můžete o pomoc požádat i důvěryhodné sousedy, kteří vás mohou upozornit, pokud by si všimli čehokoli podezřelého.