OLYMPUS DIGITAL CAMERABudete stavět rodinný dům, plánujete větší či menší rekonstrukci a nevíte, jak se zbavit odpadu, kam uložit stavební materiál, nářadí a další techniku? Zároveň to máte na stavbu docela daleko, anebo nebude možné váš nynější dům obývat a hodilo by se vám nějaké zázemí pro bydlení a hlavně přespání? Všechny tyto poněkud rozličné problémy lze vyřešit stejným způsobem – pronájmem nebo pořízením stavebního a skladovacího kontejneru.

Co je skladový kontejner?

Skladové, jinak řečeno také stavební kontejnery, jsou univerzálním pomocníkem při každé stavbě, a nejen tam. Jedná se o rychlé, levné a efektivní řešení na skladování nářadí, stavebního materiálu, lze do nich ukládat i nejrůznější vybavení, které zatím nemůžete mít ve vašem domě, ale potřebujete jej mít v bezpečí. Skladové kontejnery jsou vhodné pro odvoz stavební suti, zeminy, stavebního a komunálního odpadu. Skvěle poslouží i jako zahradní domeček na zahradní nářadí, nábytek, travní sekačku, ale i dětské hračky, kola, tříkolky atd. Toto vše se obvykle na každé zahradě nachází, a aby na ní nevznikl nekontrolovatelný nepořádek, je potřeba tyto věci někam schovat. I pro tyto účely můžete skladový kontejner využít.

Skladové kontejnery se vyznačují dlouhou životností díky pevné, ocelové konstrukci a stěnám z profilovaného plechu o síle 1,5 mm. Podlahu tvoří ocelový rám, který je pokrytý rýhovaným plechem o síle 3/4 mm, případně voděodolnou dřevotřískou. Disponují dvoukřídlými vraty, jež jsou opatřeny dvěma uzamykatelnými svislými táhly a po obvodu nechybí také těsnění. Stavební kontejner tedy můžete uzamknout a vše, co v něm máte, bude v bezpečí nejen před nepříznivými vlivy počasí, ale rovněž před zloději.

Jejich hlavní výhodou je i fakt, že pokud budete chtít kontejner na váš pozemek umístit, není potřeba vyřizovat žádné stavební povolení, ani nějaká zvláštní příprava terénu. Stačí rovná plocha, která bude trochu zpevněná.

skladový kontejner

Skladový kontejner jako obytný

Existují i varianty stavebních kontejnerů, jež lze využívat jako stavební buňky a poslouží pro ubytování, jako mobilní kancelář nebo přístřešek před deštěm. Některá provedení mají podobu obytných stavebních buněk, které mají okna, dveře, volitelné vnitřní vybavení a jsou vybaveny veškerými potřebnými instalacemi – rozvody elektřiny, vody a odpadu. Takové kontejnery se dají později bez problémů využít jako kůlna, chatka atd. Bydlení v kontejneru je v současné době dokonce velkým hitem a řada architektů navrhla z kontejnerů plnohodnotné „domy“ k bydlení.

Jaký kontejner vybrat?

Rozměry kontejnerů mohou být různé, ale problémem není ani výroba na míru u zkušeného výrobce. Vybrat si můžete z několika odstínů dle stupnice RAL tak, aby vám vzhledově vyhovoval. Není problém jej opatřit takovým barevným nátěrem, který splyne s vaší zahradou a nebude na ni působit jako rušivý element.