Špenát a recept na těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Fresh green spinach leavesŠpenát! Někteří z nás si vzpomenou na svá dětská léta, kdy byla tato zelenina pravidelně zařazována do pokrmů ve školkových a školních jídelnách. A pro některé to nejsou zrovna ty nejlepší vzpomínky. Další z nás si ihned vybaví populární český film: „Což takhle dát si špenát“. A v tomto duchu se nese i náš dnešní článek. Povíme si, proč je dobré si pravidelně špenát dávat a poskytneme vám i tip na velmi chutný a rychlý recept s touto surovinou.

Proč nezatracovat špenát?

Špenát lze právem považovat za krále všech zelenin. Je plnohodnotným zdrojem vitaminů C, E a antioxidantů. Má kupříkladu až čtyřikrát více betakarotenu než brokolice. Obsahuje také kyselinu listovou a vlákninu. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď.

Špenát a jeho účinky:

  • * posiluje imunitní systém a mozek
  • * příznivě působí na činnost srdce, napomáhá při tvorbě krve
  • * zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu
  • * chrání před volnými radikály
  • * posiluje vlasy, nehty a zlepšuje pokožku
  • * zpevňuje kosti a zuby
  • * zlepšuje látkovou výměnu
  • * pomáhá při zácpě
  • * odvodňuje tělo – působí jako diuretikum,
  • * hodí se při redukčních dietách stejně jako při detoxikačních kúrách.

Těstoviny se špenátem a kuřecím masem

Jak už bylo řečeno, špenát u nás kvůli vzpomínkám na školní jídelny nemá moc dobrou pověst. To ale neznamená, že bychom jej měli zatracovat. Stačí vybrat ty správné suroviny – kvalitní špenát a další, které jej doprovodí. Ke špenátu se vyloženě hodí kuřecí maso, sýry nebo smetana. Recept na Těstoviny se špenátem a kuřecím masem jsou navíc skvělou „rychlovkou“, kterou zvládnete připravit za půl hodiny. Strávníky ale zároveň nijak neodbydete.

Testoviny se spenate a kurecim masem

Na recept si připravte:

  • – 1 balení Listového Špenátu řezaného Dione,
  • – 500 g těstovin
  • – 2 lžíce rostlinného oleje
  • – 1 cibuli
  • – 250 g kuřecích prsou
  • – 2 stroužky česneku
  • – sůl
  • – pepř
  • – 250 g smetany
  • – 100 g strouhaného sýra

Začněte přípravou těstovin, ty uvařte podle návodu na obalu. Když se těstoviny vaří, orestujte na pánvi na kostičky nakrájenou cibuli a maso. Když je maso takzvaně „zatažené“, přidejte rozmrazený Listový Špenát řezaný, prolisovaný česnek, osolte, opepřete a nechte prohřát. Směs zalijte smetanou a nechte krátce povařit. Scezené a propláchnuté těstoviny dejte na vyhřátý talíř a přelijte připravenou směsí nebo smíchejte rovnou v hrnci. Na závěr můžete posypat nastrouhaným sýrem. Kdyby se vám recept časem omrzel, můžete místo špenátu vyzkoušet Český hrášek Dione, který je krásně sladký.

Zdroj fotografií: www.mojedione.cz

Komentáře nejsou povoleny.