5_9LED osvětlení je v posledních létech stále více skloňované téma a v českých domácnostech se již velmi dobře zabydlelo. Hlavní prim už nehrají klasické žárovky, neboť dnešní doba si žádá energeticky efektivnější a úspornější řešení. Tím LEDky rozhodně jsou! Pojďme si říci, proč jsou tak populární a jaké osvětlení tohoto typu vlastně můžete pořídit?

V LED osvětlení je budoucnost

Evropská unie se snaží postupně z trhu stáhnout a úplně vyřadit klasické vláknové žárovky. Důvod je prostý! Jejich spotřeba el.energie je vysoká. Dle odhadů by měl zákaz prodeje těchto žárovek uspořit ročně kolem 10 miliard. A vzhledem k tomu, že mají ceny elektrické energie vzestupnou tendenci, mělo by být v zájmu každého spotřebitele, pořídit osvětlení, které je úspornější.

Proč je LED tak populární?

LED diody mají bohatou historii a stále se vyvíjí, doslova mílovými kroky. Oproti klasickým žárovkám přináší uživatelům řadu výhod. Jsou asi desetkrát účinnější. Jak už bylo řečeno, mají výrazně nižší spotřebu elektrické energie, a to až o 85-90 %. Proč tomu tak je? Nevyzařují totiž téměř žádné teplo, a v podstatě všechna energie, kterou spotřebují, jde do viditelného spektra světla.

Jejich další obrovskou výhodou je extrémně dlouhá životnost. Pro srovnání klasická žárovka svítí cca 1 000 hodin. LED osvětlení vydrží až 25-40 000 hodin. Svítí tedy až 50krát déle. Životnost prodlužují také moderní materiály, které se na výrobu používají.

Po celou dobu životnosti neztrácí svou svítivost, jako tomu bývá u úsporných žárovek. A i tyto v případě úspornosti předčí. V porovnání s úspornými je i spotřeba energie u LED žárovek přibližně o 35 % nižší. Navíc se ihned rozsvítí plnou intenzitou, nevadí jim časté zapínání a vypínání.

Jaké LED osvětlení můžete pořídit?

Malé, mnohdy až miniaturní rozměry LED, nabízejí atraktivní možnosti v případě interiérového a exteriérového designu. Pořídit totiž můžete led zářivky, led žárovky, led pásky, led panely, led reflektory a další. Uplatnění najdou v každé místnosti. Použít je můžete jako hlavní osvětlení, či jako zajímavý prvek. K dispozici jsou samozřejmě i LEDky pro venkovní využití.

Velkým hitem jsou aktuálně LED pásky. Existuje jich široká škála, vybírat lze LED pásky ve studené bílé, teplé bílé i barevné. Díky samolepícímu pásku se dají nalepit přímo na obklad, sklo, dřevo, do hliníkových profilů apod.

led-paska-3528-studena-bila-1m

Bohužel musíme zmínit, že na našem trhu najdete obrovské množství nekvalitních málo výkonných LED výrobků, jež mají krátkou životnost. Proto doporučujeme vždy nakupovat u odborníků, kupříkladu na specializovaném e-shopu www.ledline.cz s bohatou historií od roku 1994. Od roku 2012 jsou oficiálním prodejním partnerem společnosti PHILIPS. V tomto internetovém obchodě nakoupíte jen to nejlepší LED osvětlení.